Putin și Xi s-au întâlnit la Beijing, arătând solidaritate între doi lideri autoritari

Liderul rus, Vladimir Putin, primit la Beijing de omologul său chinez, Xi Jinping, pe 16 mai 2024

Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Beijing pentru o vizită de stat de două zile în China văzută drept un semn de solidaritate între cele două regimuri autoritare. Dar vizita are loc și într-un moment în care Rusia a devenit mai dependentă economic de China ca niciodată.

Primindu-l pe Putin, președintele chinez Xi Jinping i-a spus că China va fi „întotdeauna un bun partener” al Rusiei și că este gata să coopereze cu acesta pentru a „revigora” cele două țări, relatează presa chineză de stat.

Dependența economică a Rusiei față de China a crescut în urma invaziei rusești la scară largă în Ucraina și sancțiunilor occidentale impuse Moscovei ca răspuns. China exportă materiale care au permis Rusiei să-și reconstruiască arsenalul epuizat.

China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a invada Ucraina, declanșând cel mai sângeros război din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

În ajunul vizitei, Putin a declarat presei chineze că Kremlinul este „deschis la dialog” cu privire la conflictul din Ucraina, dar a spus că orice negocieri „trebuie să ia în considerare interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre”.

China, „broker onest” în Ucraina?

Într-un interviu acordat agenției de presă chineză Xinhua, publicat miercuri, Putin a spus că Moscova consideră Beijingul drept un „un broker onest” cu privire la rezolvarea „crizei ucrainene”.

De asemenea, Putin a lăudat angajamentul omologului său, Xi Jinping, pentru o „ordine mondială doar multipolară” și a subliniat relațiile calde dintre cele două țări.

China a emis anul trecut o declarație în 12 puncte în care definește principiile generale pentru încheierea războiului, declanșat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Beijingul vorbește în planul său de „abandonarea mentalității Războiului Rece” și reluarea discuțiilor de pace. Oficialii americani și UE au respins planul chinez, pe care au spus că-l consideră o încercare de distrage atenția de la poziția pro-rusă.

Xi și-a reluat recent propunerea de pace în discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz.

Putin a spus în interviul acordat agenției de stat chineze că China a arătat că înțelege rădăcinile crizei din Ucraina și impactul ei geopolitic și că dorește sincer să obțină pacea. Dar el a vorbit despre negocieri de pace într-un moment în care Rusia a deschis un nou front, în regiunea ucraineană Harkov, bombardând tot mai intens cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Pe baza relatărilor Reuters și AP (editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te