Putin și Xi s-au întâlnit la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Belarus a devenit noul membru al OCS

Rusia și China au anunțat un „parteneriat fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit pe 3 iulie în Kazahstan, în cadrul summitului de două zile a Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). Pentru prima dată la această reuniune participă și Belarus, cel mai nou membru al acestui bloc de state.

Extinderea preconizată a clubului țărilor eurasiatice face parte dintr-un alt efort al Beijingului și al Moscovei de a utiliza blocul regional de securitate ca o contrapondere pentru a promova alternative la instituțiile occidentale care alcătuiesc ordinea mondială condusă de SUA.

Înainte de întâlnirea lor bilaterală, Putin i-a spus lui Xi că legăturile Rusiei cu China sunt mai puternice ca niciodată și a prezentat OCS drept un instrument puternic de promovare a agendei lor de politică externă.

„Relațiile ruso-chineze, parteneriatul nostru cuprinzător și cooperarea strategică trec prin cea mai bună perioadă din istorie”, a spus Putin în comentariile difuzate de televiziunea rusă de stat. El a salutat SCO pentru „consolidarea rolului său ca unul dintre pilonii-cheie ai unei ordini mondiale multipolare echitabile”.

Moscova și Beijingul și-au aprofundat legăturile politice, militare și economice de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. China a înlocuit UE în ce privește principalul partener comercial al Rusiei, oferind o cale de salvare economiei ruse, notează CNN.

În cuvântul său de deschidere, Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia ar trebui „să susțină aspirația inițială de prietenie de generații” ca răspuns la o „situație internațională în continuă schimbare”.

Numindu-l pe Putin un „vechi prieten”, Xi a făcut aluzie la progresele înregistrate de cele două țări în punerea în aplicare a „planurilor și aranjamentelor pentru următoarea dezvoltare a relațiilor bilaterale”, scrie Reuters.

Blocul a fost fondat în 2001 cu China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan ca membri, cu accent pe soluționarea disputelor teritoriale și a crescut pentru a aborda probleme precum securitatea regională și dezvoltarea economică. SCO a adăugat India și Pakistanul în 2017, Iranul în 2023 și este pe cale să crească din nou odată cu adăugarea Belarusului în acest an.

Evoluția OCS de-a lungul celor 23 de ani de existență a fost modelată în mare măsură de evoluția relațiilor dintre China și Rusia.

Uneori, Moscova a încercat să atenueze sau să blocheze planurile conduse de China pentru bloc, inclusiv propunerile pentru o bancă de dezvoltare regională și o zonă de liber schimb.

Dar, pe măsură ce Xi și Putin au construit legături mai puternice între țările lor în ultimii ani - în special de la invazia Rusiei în Ucraina - cei doi lideri au transformat mai activ OCS într-o parte a cooperării lor comune mai largi și într-o piesă centrală a viziunii lor comune anti-SUA.

În absența unui mandat clar, OCS servește în mare măsură drept forum diplomatic pentru liderii regionali, care pot să se întâlnească cu Xi și Putin.

De la summitul din acest an lipsește în mod notabil prim-ministrul indian Narendra Modi, în locul său participând ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar. Premierul indian este însă așteptat la Moscova unde va avea o vizită oficială pe parcursul lunii iulie. (C.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te