Putin spune că vrea să se încheie războiul

Președintele Rusiei Vladimir Putin la o întrunire a conducerii ministerului rus al Apărării, Moscova, 22 decembrie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că țara sa dorește sfârșitul războiului din Ucraina și că toate conflictele armate se termină prin negocieri diplomatice.

„Scopul nostru nu este să punem în mișcare caruselul conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt războiului”, a spus Putin, citat de Reuters. „Vom face eforturi să-i punem capăt, cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur.”

Vorbind la o zi după ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă, Putin a spus presei: „Am mai spus-o de multe ori: intensificarea ostilităților duce la pierderi nejustificate.”

### Vezi și... ### Rusia atacă în Donbas și bombardează spitalul din Zaporojie

Rusia a spus mereu că este deschisă negocierilor, provocând reacții sceptice din partea Ucrainei și a aliatului ei, SUA, care suspectează Moscova că nu vrea decât să câștige timp pe fondul înfrângerilor și retragerilor suferite în războiul început în urmă cu 10 luni.

Rusia spune că Ucraina este cea care refuză discuțiile. Kievul susține că Rusia trebuie să-și oprească mai întâi atacurile și să înapoieze teritoriile ocupate.

„Toate conflictele armate se termină într-un fel sau altul prin negocieri, pe canale diplomatice”, a spus Putin.

### Vezi și... ### Rusia respinge retragerea din Ucraina ca o condiție pentru tratative de pace

„Mai devreme sau mai târziu, toate părțile în conflict se așază la discuții și ajung la un acord; cu cât mai repede își dau seama de asta cei care ni se opun, cu atât mai bine. Noi n-am renunțat la asta.”

Putin a minimalizat de asemenea importanța sistemului antiaerian Patriot pe care președintele american Joe Biden a fost de acord să-l furnizează lui Zelenski, spunând că Rusia va găsi „antidotul”.

Lider rus a spus că sistemul american este „destul de vechi” și nu funcționează la fel de bine ca sistemul rusesc S-300. „OK, vom ține seama de asta, iar un antidot se găsește oricând” a insistat Putin.

### Vezi și... ### EXPLAINER | Ajutoarele militare americane și puterea de luptă a Ucrainei