„Starea curentă a relațiilor ruso-americane amintește de începutul anilor '70” (Vzglead)

O revistă a presei ruse pe marginea semnificației și perspectivelor întîlnirii Putin-Trump.

Întâlnirea președintelui american Donald Trump și a liderului rus Vladimir Putin care a avut loc astăzi în cadrul Summit-ului G20 de la Hamburg a fost discutată pe larg și în mass-media de expresie rusă. O revistă a presei.

Întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, care până vineri au discutat doar telefonic, este comentată de presa de toate culorile din Federația Rusă.

Imaginea unui „nou război rece“ este atât de încetățenită în conștiința maselor, încât nu e de mirare că este așteptată o nouă „destindere”, scrie Gazeta.ru. Kremlinul vrea să știe dacă se poate baza pe președintele american, dacă nu în calitate de aliat, atunci ca un adversar prietenos, iar Washington-ul urmărește situația cu îngrijorare, gata să vadă în orice concesie care ar putea fi acceptată de Trump încă o dovadă a relațiilor „dăunătoare“ cu Rusia. Nimeni însă nu mizează pe progrese signifiante după această întâlnire, spun autorii. „Discuția personală dintre Trump și Putin a avut loc pentru că pur și simplu nu mai putea fi amânată”.

Importanța întâlnirii dintre Donald Trump și Vladimir Putin o explică Vladimir Ardaev, comentatorul agenției de stat ruse RIA Novosti. Autorul consideră că în contextul actual, o strângere de mână dintre președintele american și rus „poate avea o valoare mai mare decât semnarea unor documente”. După ce Trump a fost ales președinte, a început „o isteria agresivă anti-rusească care amintește de zilele întunecate ale McCarthy-ismului”, afirmă Ardaev.

Într-o analiză semnată de Polina Khimșiașvili și Aliona Mahukova, în prestigioasa publicație economică RBC se constată că relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt la cel mai jos punct din istorie. „Situația este complicată și de dezacordurile geopolitice, ancheta unei posibile intervenții ruse în alegerile din Statele Unite și sancțiunile împotriva Rusiei.” Analiza RBC arată că în schimb relațiile economice sunt bune. „Statele Unite au ajuns în top-5 parteneri de comerț ai Rusiei, anterior ocupând locul 8”, afirmă jurnalistele RBC.

O retrospectivă a întâlnirilor liderilor americani cu cei ruși semnată de Piotr Akopov a fost publicată în ziarul rus Vzglead. Autorul îl compară pe Trump cu Richard Nixon: „starea curentă a relațiilor ruso-americane amintește de începutul anilor '70”. Cât despre Putin, Akopov scrie că el are propria sa istorie cu președinții americani – Trump este al patrulea cu care se întâlnește. „Doi dintre cei mai puternici lideri din lume se întâlnesc împotriva voinței establishment-ului Occidental, care nu i-ar lăsa să vorbească deloc, dacă ar fi voia lor.”

Jurnaliștii ziarului Kommersant trec în revistă pretențiile reciproce care s-au adunat în ultimii ani între partea americană și rusă. Autorii scriu că acestea sunt atât de multe, încât până și în condițiile unui scenariu favorabil soluționarea lor va dura ani de zile: „O atenție urgentă a șefilor de stat o necesită domeniul dezarmării, controlului armamentelor și neproliferarea armelor de distrugere în masă.”

Așteptări mari în circumstanțe restrânse – așa descrie jurnalista Maria Jeleznova condițiile în care a avut loc întâlnirea președinților Statelor Unite și Rusiei la Summit-ul G20 din Hamburg, într-un articol de opinie pentru VEDOMOSTI. După părerea autoarei, criza în relațiile dintre cele două țări este atât de profundă, încât este o realizare însuși faptul că s-a procedat la negocieri.

În altă ordine de idei, în ajunul Summit-ului G20, președintele Statelor Unite Donald Trump a participat la Varșovia ca invitat special la summit-ul Inițiativei celor trei mări. Trump a reafirmat atașamentul „puternic” al Statelor Unite față de NATO, spunând că SUA va coopera cu Polonia „ca să răspundem tentativelor Rusiei de a destabiliza situația”. Iată câteva dintre titlurile din presa de limbă rusă: „Rusia ar trebui să se alăture «țărilor responsabile»”, „Aplauze puternice și alte efecte speciale «comuniste»: cum a fost vizita lui Trump în Polonia”, „În Polonia, Trump a criticat dur Rusia” sau „O nouă confuzie: prima doamnă a Poloniei nu a strâns imediat mâna președintelui Trump”.