Președintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită neanunțată în orașul portuar ucrainean Mariupol, a anunțat Kremlinul la 19 martie.
Presa rusă de stat informează că Putin a zburat cu elicopterul în orașul din sud-estul țării, distrus de luptele grele care au avut loc acolo. Conducând o mașină, el a vizitat diferite locuri din oraș și a vorbit cu locuitorii, au precizat rapoartele.
Vizita are loc la o zi după ce Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia din Ucraina.
Anterior, televiziunea rusă de stat a prezentat o înregistrare video cu un Putin îmbrăcat neprotocolar plimbându-se cu un grup de oficiali în Crimeea, capturată de Rusia în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia la scară largă în Ucraina. Ucraina afirmă că va lupta pentru a expulza Rusia din Crimeea și din toate celelalte teritorii ocupate în războiul care durează de un an.
Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a declanșat un val de condamnări internaționale și sancțiuni împotriva Moscovei în 2014, și multe țări europene continuă să o condamne.
„La nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Marea Britanie continuă să fie alături de Ucraina împotriva agresiunii rusești”, a declarat ambasada britanică pe Twitter. „În Crimeea, ucrainenii suferă: cetățenii nu au libertate, civilii sunt reținuți, iar copiii se află în tabere de reeducare.”
### Vezi și... ### Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare (raport)Ambasada Finlandei declară că Rusia a încălcat în mod grosolan dreptul internațional și continuă să facă acest lucru.
„Finlanda nu recunoaște această anexare ilegală. Susținem integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile de a o restabili. Crimeea este Ucraina”, a declarat Ministerul de Externe al țării.
Ministerul suedez de Externe a marcat aniversarea prin publicarea unui poster pe care scrie „Crimeea este Ucraina. Donețk este Ucraina. Herson este Ucraina. Luhansk este Ucraina. Zaporojie este Ucraina”. Suedia nu recunoaște anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene, a declarat ministerul, angajându-se să continue să „sprijine ferm Ucraina”.
Cum a fost în 2014?
În februarie 2014, bărbați înarmați în uniforme fără acte de identitate au început să captureze clădiri guvernamentale, aeroportul din Simferopol, punctul de trecere cu feribotul Kerch și alte obiecte strategice din Crimeea. Inițial, autoritățile ruse au refuzat să recunoască faptul că bărbații erau soldați din armata rusă. Ulterior, Putin a recunoscut că era vorba de militari ruși.
Pe 16 martie 2014 a fost organizat un referendum privind statutul peninsulei pe teritoriul Crimeei și al Sevastopolului. Două zile mai târziu, Putin a anunțat „aderarea” Crimeii la Rusia.
La Moscova, activiști pro-Kremlin s-au adunat la 18 martie în fața ambasadelor țărilor considerate „neprietenoase” cu Rusia.
Mișcarea de tineret pro-Kremlin Molodaia Gvardia (Tânăra Gardă) a declarat că peste cinci mii de persoane au manifestat în fața ambasadelor a 20 de națiuni „neprietenoase”, printre care Statele Unite, Franța, Germania și Polonia.
Aproximativ 400 de activiști s-au adunat în fața ambasadei SUA cu pancarte cu mesaje precum „Crimeea cu Rusia pentru totdeauna” și „Statele Unite, răspândești moartea”.
O demonstrație similară de aproximativ 200 de persoane a avut loc în fața ambasadei britanice din Moscova.
### Vezi și... ### „Nu mai înaintam un milimetru”: Angela Merkel recunoaște că pierduse orice influență asupra lui Putin