Exporturile de cereale din trei porturi ucrainene, posibile în cadrul unui acord negociat de ONU și Turcia, vor fi oprite la 2 noiembrie, după ce Moscova s-a retras din acord, a anunțat Ucraina la 1 noiembrie, în timp ce Turcia încerca să găsească o modalitate de a determina Rusia să revină asupra deciziei sale.
Rusia a anunțat că se retrage din acord la 29 octombrie, acuzând Ucraina că a folosit în mod abuziv coridorul de transport maritim umanitar creat în cadrul acordului pentru un atac asupra navelor rusești din Crimeea. Kievul a respins acest lucru considerând că este doar un pretext pentru a se retrage din acord.
Erdogan este încrezător că se va încheia un nou acord
Acordul negociat de Turcia și de ONU este esențial pentru diminuarea crizei alimentare mondiale și pentru furnizarea de alimente pentru populația din țările sărace din Asia și Africa.
La 1 noiembrie, Turcia și-a intensificat eforturile diplomatice pentru a-l salva. În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, președintele rus Vladimir Putin a cerut „garanții reale” din partea Kievului că „nu folosește coridorul umanitar în scopuri militare”.
Putin a mai spus că o reluare a acordului ar putea avea loc numai după ce va primi aceste garanții și după o „anchetă amănunțită” privind un presupus atac cu drone asupra navelor sale în portul naval Sevastopol din Crimeea.
De asemenea, Putin i-a spus lui Erdoğan că a doua parte a acordului (deblocarea exportului de produse agricole și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale) nu ar fi fost respectată, se spune într-un comunicat al Kremlinului.
Erdoğan este, cu toate acestea „încrezător„ că problema exporturilor de cereale din Ucraina va fi rezolvată, potrivit președinției turce.
### Vezi și... ### ONU solicită prelungirea acordului dintre Ucraina și Rusia privind cerealeleUn atentat la securitatea alimentară mondială
Pentru data de 2 noiembrie nu au fost planificate mișcări de nave de cereale, a declarat organismul care supraveghează acordul de export.
Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat decizia Rusiei de a ieși din acord „care dăunează din nou securității alimentare mondiale”, într-o convorbire telefonică cu Zelenski pe 1 noiembrie, a declarat biroul său de presă.
### Vezi și... ### SUA critică dur suspendarea exporturilor cu cereale din UcrainaLa rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a acuzat Rusia că a decis să lase să flămânzească țările în curs de dezvoltare, dependente de aceste exporturi. Price a declarat că decizia Kremlinului de a anula acordul arată că „Moscovei nu-i pasă dacă lumea suferă de foame”. Price a declarat că Statele Unite susțin eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a restabili acordul și că vor face tot ceea ce „va considera util” pentru aceasta.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, spune că coridorul are nevoie de mijloace pe termen lung pentru a fi securizat, iar lumea trebuie să ofere un răspuns ferm la orice încercare a Rusiei de a întrerupe tranzitul cerealelor pe Marea Neagră.
„Rusia trebuie să fie avertizată că va primi un răspuns dur din partea lumii la orice demers de întrerupere a exporturilor noastre de alimente. În mod clar, sunt în joc viețile a zeci de milioane de oameni”, a afirmat Zelenski în discursul său video de seară.
În ciuda declarațiilor Rusiei privind retragerea din acordul de export de cereale, Națiunile Unite, Turcia și Ucraina au continuat să pună în aplicare acordul. Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, la două zile după retragerea Rusiei din acordul privind cerealele, 17 nave au trecut prin coridorul umanitar în ambele direcții, iar două dintre ele se îndreaptă spre porturile ucrainene pentru încărcare.
În cele trei luni de la semnarea acordului, 422 de nave au exportat aproximativ 10 milioane de tone de produse agricole, a adăugat ministerul.
### Vezi și... ### Rusia anunță o evacuare extinsă în teritoriul ocupat din sudul Ucrainei