Putin vrea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE

Președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.

Vorbind la Forumul Economic Estic din orașul estic Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a sugerat că Moscova va trebui „să se gândească la schimbarea rutelor” pentru transporturile de cereale ucrainene.

El a declarat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale.

Întrebat de Reuters dacă Moscova a inițiat procedurile de modificare a acordului referitor la exportul de cereale, ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski a declarat, după discursul lui Putin, că „nu ni s-a transmis nimic”.

Prețurile mondiale la alimente și energie au crescut vertiginos de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările UE”, a declarat Putin la Vladivostok, fără a furniza dovezi. El a adăugat că „cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească” și a avertizat asupra unei „catastrofe umanitare iminente”.

### Vezi și... ### Prima navă care transportă cereale ucrainene a sosit în largul Turciei

Porturile, infrastructura și agricultura ucrainene au fost lovite de ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” care a început la sfârșitul lunii februarie și a dus la închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Acordul încheiat în iulie între Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia, își propunea să deblocheze pentru export milioane de tone de cereale și îngrășăminte.

La sfârșitul lunii august, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a exportat peste un milion de tone de produse agricole pe mare în prima lună de la încheierea acordului privind exportul de cereale.

### Vezi și... ### Casa Albă refuză catalogarea Rusiei drept stat-sponsor al terorismului

Oficialii americani au invocat acordul de export de cereale ca argument pentru a respinge cererea insistentă a Kievului ca Rusia să fie desemnată drept „stat terorist”, spunând că desemnarea ar împiedica tipul de negocieri care a dus la acel acord.

Sancțiunile financiare, comerciale și de altă natură impuse Rusiei de către Occident au fost agravate de contra-măsurile Moscovei, inclusiv embargoul și tăierea gazelor naturale. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a plâns pe 6 septembrie că Occidentul nu își onorează promisiunea de a ajuta exporturile rusești de produse alimentare să ajungă pe piețele globale.

În august, șeful Programului mondial pentru hrană al ONU a avertizat că, chiar și în cazul reluării exporturilor ucrainene, „vorbim de o criză alimentară globală pentru încă cel puțin 12 luni”.

Amir Abdulla, coordonatorul ONU al Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, a avertizat că acordul privind cerealele „a început să aducă o anumită relaxare", dar că milioane de tone de alimente trebuie mutate din silozurile ucrainene pentru a face loc pentru următoarea recoltă.

De multă vreme Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Vicepreședintele Consiliului Agricol Ucrainean a prevăzut săptămâna aceasta că exporturile de produse agricole ale Ucrainei vor totaliza aproximativ 50 de milioane de tone în acest an dintr-o recoltă totală de 60-65 de milioane de tone.

### Vezi și... ### ONU: De la invadarea Ucrainei, inflația a împins peste 71 de milioane de oameni în sărăcie