Putin îi acordă cetățenia rusă lui Edward Snowden 

Edward Snowden într-un video-interviu, la forumul educațional online New Knowledge din Moscova, 2 septembrie 2021

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă fostului contractor de securitate american Edward Snowden. Dezvăluirile și fuga acestuia din fața justiției americane, în urmă cu aproape un deceniu, au scos în evidență eforturile ultrasecrete de colectare a informațiilor americane.

### Vezi și... ### «Tinker, Tailor, Soldier, Spy»: NATO văzut dinspre Moscova

Snowden spune că informațiile secrete pe care le-a publicat sunt un efort de a devoala programul de supraveghere electronică din SUA, îndoielnic din punct de vedere juridic.

El se află pe lista de zeci de persoane din decretul de acordare a cetățeniei semnat de Putin la 26 septembrie. Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat pentru agenția de presă Interfax că clientul său nu este eligibil să fie convocat în cadrul mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, anunțată săptămâna trecută de Putin, deoarece nu a servit niciodată în armata rusă.

### Vezi și... ### Un tribunal din SUA a decis că programul de supraveghere în masă expus de Snowden era ilegal

După ce a dezvăluit programul de supraveghere al SUA, Snowden, în prezent în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite mai întâi în Hong Kong și apoi în Rusia, unde a primit rezidență permanentă. Snowden este dat în urmărire de Statele Unite fiind acuzat de spionaj. Departamentul de Stat al SUA a declarat, după anunțul Kremlinului, că nu are cunoștință de nicio modificare a statutului de cetățean american al lui Snowden.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a adăugat că poziția Statelor Unite cu privire la Snowden nu s-a schimbat. Snowden a declarat la începutul lunii noiembrie 2020 că a solicitat cetățenia rusă, păstrându-și în același timp cetățenia americană.