Putin și omologul său israelian au discutat despre relațiile tensionate dintre țările lor

Președintele rus Vladimir Putin și președintele israelian Isaac Herzog au discutat telefonic, pe 9 august, despre relațiile tensionate dintre țările lor și despre situația Agenției Evreiești din Rusia. Ministerul rus al Justiției a decis desființarea ramuri ruse a agenției, care promovează emigrarea în Israel, în ciuda protestelor din partea Israelului.

Rusia acuză organizația că încalcă legile țării și, potrivit informațiilor de presă, ar colecta ilegal datele personale ale cetățenilor ruși. Unii israelieni au văzut în această decizie o răzbunare pentru criticile Israelului față de campania militară a Rusiei în Ucraina.

Cazul împotriva agenției urmează să fie audiat pe 19 august. Discuția a fost „deschisă și onestă”, a declarat biroul lui Herzog.

Herzog a fost președinte al Agenției Evreiești înainte de a prelua funcția de președinte. „Cei doi președinți au subliniat domeniile importante de cooperare dintre Israel și Rusia și au convenit să rămână în contact”, a anunțat biroul lui Herzog.