Putin, la parada de la Moscova: „Rusia a dat o lovitură preventivă”

Vladimir Putin, la parada de la Moscova

Rusia a dat „o lovitură preventivă” prin lansarea invaziei militare în Ucraina pe 24 februarie și aceasta a fost „singura decizie corectă”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în discursul său susținut la parada militară din Piața Roșie de la Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.

După ce a onorat memoria soldaților sovietici din cel de Al Doilea Război Mondial, și-a reiterat versiunea sa cu privire la motivele invaziei din Ucraina, afirmând că Rusia a „cerut Occidentului un dialog onest”, dar că acesta „nu a dorit să o audă”. Putin a reiterat că SUA și aliații săi au înarmat în mod deliberat Ucraina, care ar fi pregătit o „operațiune punitivă” în Donbas și o „invazie a Crimeei”, în timp ce la Kiev ar fi răsunat și apeluri pentru obținerea armelor nucleare - „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”, a mai spus liderul de la Kremlin. „Pericolul creștea în fiecare zi. Rusia a dat un răspuns preventiv la agresiune”, a declarat Putin.

Președintele rus Vladimir Putin și participanții la paradă țin un moment de reculegere în memoria victimelor din cel de Al Doilea Război Mondial, în Piața Roșie din centrul Moscovei, 9 mai 2022

Între timp, la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pe 9 mai, într-un nou mesaj video adresat națiunii: „Luptăm pentru libertatea copiilor noștri, ceea ce înseamnă că vom învinge. Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în cel de-al Doilea Război Mondial, când au murit 8 milioane de ucraineni. Și foarte curând, Ucraina va avea două Zile ale Victoriei. Iar unii nu vor avea niciunul. Am câștigat atunci. Vom câștiga acum.”

Ziua Victoriei este marcată astăzi și în Ucraina, dar fără evenimente publice.