Putin și înalți oficiali ruși discută relațiile economice cu lideri din Asia Centrală

Premierul rus Mihail Mișustin și președintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaiev (arhivă)

Președintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul Mihail Mișușin și președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, au purtat discuții cu liderii a trei țări din Asia Centrală despre relațiile economice și comerciale, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident din cauza agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Serviciul de presă al Kremlinului a spus că Putin a discutat la telefon cu președintele uzbec Șavkat Mirzioev despre relațiile bilaterale și situația actuală din Ucraina, unde forțele militare rusești continuă atacurile asupra unităților militare ale forțelor armate ucrainene. Mirzioev „și-a exprimat înțelegerea față de acțiunile întreprinse de partea rusă”, a precizat serviciul său de presă.

Cu câteva ore mai devreme, serviciul prezidențial kazah a declarat că președintele Kasîm-Jomart Tokaiev și premierul rus Mișușin au discutat despre menținerea comerțului și a relațiilor economice, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. Tokaiev și Mișuștin au vorbit și despre „eforturile comune pentru a preveni scăderea volumului comerțului dintre cele două țări pe fondul escaladării situației din Ucraina și a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei”, a precizat serviciul de presă prezidențial.

De asemenea, Valentina Matvienko a discutat despre legăturile comerciale și economice cu înalți oficiali din Tadjikistan, la Dușanbe. Matvienko a declarat că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu 45% anul trecut.