Putin, Rusia Unită şi artiştii

Nu e aşa de uşor să fii şi artist şi membru de partid.


Ca toate partidele politice din lume şi partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin caută să atragă cît mai multe figuri publice în rîndul membrilor săi. Actori, scriitori, cineaşti, cîntăreţi, muzicieni şi sportivi de performanţă sunt în vizorul strategilor partidelor mai cu seamă în preajma alegerilor. În Rusia campania electorală începe de fapt sîmbătă 24 septembrie cînd partidul îşi începe congresul în care îşi va alege candidaţii pentru Duma de stat pentru alegerile din 4 decembrie. Corespondentul serviciului rusesc al Europei Libere Mumin Şakirov a stat de vorbă cu mai multi artişti ruşi căutând să afle ce i-a făcut să adere la partidul premierului. Un rezumat de la Oana Serafim.

Putin, Rusia Unită şi artiştii

Your browser doesn’t support HTML5

Putin, Rusia Unită şi artiştii



Pentru partidul premierului Putin ideea de a atrage artiştii în preajmă nu a fost întotdeauna o idee de succes: la începutul anului fosta primă balerină de la Bolşoi, Anastasia Volocikova a rupt violent cu partidul, a spus că a fost trasă pe sfoară de partid cînd a semnat o petiţie împotriva fostului miliardar Mihail Hodorkovski, acum în inchisoare. Balerina a denunţat într-un blog politic partidului şi a mărturisit candid că în 2003 cînd a intrat în partid, tocmai ce era dată afară de la Bolşoi „şi aveam nevoie să îmi salvez viaţa” a scris faimoasa fostă balerină.

Cu alti artişti, Rusia Unită a avut mai mult noroc. Saxofonistul Igor Butman, membru de partid din 2008: „Am vorbit cu prietenii, cu oameni precum omul de afaceri Mihail Kusnirovici şi cu adjunctul administraţiei prezidenţiale Vladislav Surkov. Si m-am gîndit că dacă partidul de guvernămînt are nevoie de oameni din domeniul artei, atunci să mă alătur şi eu.”

Actorul perioadei sovietice Serghei Jigunov i-a declarat corespondentului nostru că în 2003, cînd a intrat el în partid a făcut-o pentru a se opune partidului comuniştilor: „Am avut sentimentul că fac ce trebuie să fac. Mi s-a părut util. Asta a fost însă demult, cînd era o situaţie deosebită, atunci comuniştii erau încă foarte puternici.”

Mulţi artişti din partidului premierului îl admiră pe acest lider, precum muzicianul şi coregraful Boris Moiseiev: „Nu-i cunosc pe cei din partid şi nici nu-mi pasă de partid. Dar de Putin, da… imi pasă.”

Solista de operă Maria Maksakova este în partid din 2008 şi este o sprijinitoare înfocată a premierului. Se aşteaptă să fie chiar pe lista de candidaţi ai Rusiei Unite pentru alegerile din decembrie şi crede în ideologia acestui partid care… „caută să păstreze şi să înmulţească ceea ce avem : să avem o viaţă mai bună şi oamenii să simtă asta.”

Nu toţi artiştii membri ai partidului premierului au vrut să vorbească la microfonul postului nostru de radio despre activitatea lor politica. Actorul şi regizorul Vladimir Menşov, care a realizat în 1979 „Moscova nu crede în lacrimi” şi care este deţinătorul unui premiu Oscar n-a vrut să vorbească despre acest subiect şi nici măcar să spună dacă mai este sau nu membru al partidului premierului: „N-am nici o nevoie să discut ca membru de partid” a spus artistul.

Un alt actor, Aleksei Guskov, care este şi producător şi care a fost numit de partid să coordoneze relaţia Rusiei Unite cu inteligenția artistică a părăsit partidul în condiţii neclare despre care nu vrea să îşi mai amintească: „Nu vreau să discut despre asta. Sunt un artist. De ce să nu vorbim despre subiectele artistice ?! Lucrez acum în Europa şi totul este în regulă. Tocmai am avut premiera unui film german. Nu vreau să vorbesc deloc despre Rusia Unită. Nu vreau să particip în nici un fel la asta. Resping toată treaba asta, dacă poţi să înţelegi…”

Din declaraţia actorului pare limpede că nu e aşa de uşor să fii şi artist şi membru de partid, nicăieri în lume.