O serie de modificări legislative oferă noi oportunități și flexibilitate pentru părinți în îngrijirea copilului. În lipsa unei diversități de servicii de educație ante-preșcolară, reforma poate eșua, atenționează Alina Andronache, specialistă în cadrul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un interviu pentru Europa Liberă, activista a salutat decizia parlamentului de săptămâna trecută, care a oferit părinților posibilitatea să împartă concediul de îngrijire a copilului.
„Mama și tatăl vor putea împărți concediul, ba mai mult, pentru o perioadă vor putea să ia ambii, concomitent, concediul de îngrijire a copilului. Rămâne ca până în luna septembrie Casa Națională de Asigurări Sociale să vine cu toate hotărârile de guvern aferente, ca să le fie clar părinților”, a explicat Alina Andronache.
O altă prevedere permite taților angajați să ceară concediul paternal de 14 zile calendaristice pe parcursul primului an de viață al copilului, și nu doar în primele 56 de zile de la naștere, ca până acum.
Legislația votată în parlament introduce și o nouă opțiune pentru concediul de îngrijire a copilului - mai scurt și mai bine plătit, adică indemnizația pentru creșterea copilului va fi oferită în mărime de 90% din venit până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Actualmente există două posibilități: pentru o perioadă de 3 ani sau 2 ani și 2 luni, în care indemnizațiile lunare corespund cu valoarea a 30% și, respectiv, 60% din salariul anterior.
Alina Andronache este de părere că, urmare a acestor modificări, părinții vor avea mai multă flexibilitate pentru a decide cine și cât stă acasă cu copilul și care este cea mai potrivită opțiune a concediului de îngrijire a copilului pentru ei, având în vedere cariera fiecăruia dintre părinți, inclusiv posibilitățile financiare.
Potrivit activistei, sunt câteva așteptări legate de această reformă: că va crește numărul taților care vor opta pentru concediul de paternitate, că părinții vor decide să împartă concediul de îngrijire a copilului și astfel să se schimbe treptat percepția societății cu privire la rolurile bărbatului și femeii în familie. Mai multe studii la nivel local arată că în momentul în care o femeie decide să aibă copii, ea dispare de pe piața muncii sau se oprește în carieră și primește un salariu mai mic.
În același timp, Alina Andronache atrage atenția că o mare parte din părinți nu pot reveni la muncă atunci când copiii sunt mici atâta timp cât în R. Moldova nu există suficiente creșe, publice sau private, și alte servicii de educație ante-preșcolară, cum ar fi cele de bone legalizate.
Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că rata de acoperire națională cu servicii de creșă pentru copiii de până la trei ani este sub 20 la sută. În municipiul Chișinău, unde sunt cei mai mulți salariați, acest nivel este de numai 12 procente.
### Vezi și... ### Inițiative pentru ajutarea părinților cu copii mici