Your browser doesn’t support HTML5
Există oare neînțelegeri de echipă între FMI și autorități – se întreabă Veaceslav Negruță într-un editorial publicat în Gazeta de Chișinău. El amintește că în iulie, echipa de negociatori FMI a avut o serie de discuții cu autoritățile din R. Moldova asupra unui nou program de trei ani pentru R. Moldova. Discuțiile au fost complicate, afirmă Negruța, care menționează că în această perioadă s-au mai întâmplat evenimente care ar putea zădărnici aprobarea noului program, iar R. Moldova să ducă lipsa celor 558 de milioane de dolari SUA din cauza unor decizii cu caracter populist și electoral ale autorităților. „Alegerile prezidențiale reprezintă o miză pentru guvernarea actuală, dar sacrificarea intereselor R. Moldova pentru următorii trei ani nu poate fi justificată nicidecum de interesul actualului președinte Dodon de a-și asigura încă un mandat bazat pe promisiuni false și sterile financiar”, consideră Negruța. R. Moldova are nevoie de un program cu FMI pentru a-și relansa economia după o epidemie dezastruoasă, prost gestionată de o guvernare iresponsabilă, se conchide în material.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că în 29 de ani de la ruperea noastră de URSS (cu excepția primilor ani), independența i-a slujit pe cei care au fost împotriva ei. „De ce? Suntem prea mulți – mă refer la partide. Și toți cu mari ambiții”, consideră autorul. Grozavu scrie că independența noastră e ca și un gând neterminat, un zbor întrerupt la jumătate de cale, un vis netrăit până la capăt, un drum făcut pe jumătate… „Rusia rămâne la Nistru, ca noi să nu trecem Prutul. Ce facem? Depinde ce vrem… Pe 1 noiembrie avem alegeri”, se conchide în material.
Despre cum s-a furat viitorul copiilor scrie Ala Tocarciuc într-un editorial pentru IPN. Autoarea precizează că toți împreună, cei cu partide și cei fără partide, cei cu studii și cei fără studii, cei rămași aici și cei plecați sunt responsabili de consecințele acestui furt care valorează mai mult decât un miliard de euro furați din bănci. Autoarea conchide cu o serie de întrebări retorice: „Deci, noi, cei maturi, cei trecuți prin ani mulți și grei, am ajuns să furăm din viitorul copiilor noștri? Și ca ei să nu pretindă la ceva mai bun, le spălăm creierii cu povești, că nimic nu se va schimba în următorii 20 ani?” Tocarciuc scrie că dacă noi nu suntem capabili să le întoarcem un viitor mai bun, acesta este echivalentul unui furt.
Portalul AGORA scrie că mai mulți proprietari ai terenurilor din vecinătatea „Chișinău Arena”, au spus, sub protecția anonimatului, că în perioada guvernării democraților, au fost supuși presiunilor pentru a renunța la bunurile pe care le dețin, fără a pretinde să primească vreo despăgubire, iar alții, deși spun că nu au fost presați în vreun fel, afirmă că nu își pot folosi terenurile așa cum ar fi dorit din cauza incertitudinilor și refuzului autorităților de a le elibera actele permisive de construcție, suferind astfel pierderi.
FISC-ul ar fi incapabil să recupereze de la companii restanțe la buget de peste 12 miliarde de lei, se scrie într-un articol publicat pe portalul economic Mold-Street.com. Principalii datornici sunt companiile în insolvență, se menționează în material. „Unele dintre acestea au obligați fiscale restante la Bugetul Public Național ce se apropie de circa jumătate de miliard de lei, pe care FISC-ul nu le poate recupera deja de 3-4 ani de zile”, scrie Mold-Street.
TV8 scrie că cei 900 de primari din țară primesc colete de la Președinție, care conțin raportul lui Igor Dodon pentru perioada în care se află în funcție, Almanahul politic, dedicat doar lui, și o scrisoare adresată primarilor. Într-un răspuns pentru TV8, Poșta Moldovei a precizat că a fost încheiat un contract cu Președinția, însă nu spune valoarea acestuia. Pe lângă almanah, Igor Dodon are și un pomelnic personalizat, despre care s-a aflat la finele lunii februarie, se scrie în material. „În lista pentru sănătate apar toți membrii familiei prezidențiale, printre care soția și cei trei fii ai cuplului. Pomelnicul urma să ajungă în toate bisericile din țară, potrivit unor surse”, afirmă TV8. De partea cealaltă, Președinția spunea atunci că această acțiune aparține exclusiv reprezentanților unor biserici, respectiv nu a finanțat tipărirea pomelnicelor, se conchide în articol.