Președinta Maia Sandu a anunțat că va relua negocierile cu România „pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor” după ce Ministerul de Externe de la București a făcut cunoscut că a expirat acordul privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010, din care mai rămăseseră 60 de milioane . Banii nu au fost „valorificați” pentru că guvernul Chicu a refuzat să semneze cel de-al șaselea Protocol Adițional, propus de România în noiembrie 2020.
Într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a deplâns faptul că „într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important” și a criticat inactivitatea guvernului Chicu ca și a actualului guvern interimar.
Ministerul de Externe de la București preciza într-un comunicat că protocolul adițional (6) includea o serie de condiții noi privind „respectarea principiilor democratice și ale statului de drept” care putea sprijini R. Moldova să respecte „deplin” prevederile Acordului de Asociere cu UE și „realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiției, de asigurarea condițiilor pentru consolidarea și protejarea prezenței investiționale a României în R. Moldova, precum și de consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și R. Moldova”. În declarația Ministerului de Externe de la București se precizează că „qqceste elemente suplimentare se află în deplină concordanță cu politica aplicată constant de România și de UE de a utiliza un set de condiționalități care să stimuleze eforturile de reformă atât de necesare Republicii Moldova”.
În Noiembrie 2020, premierul Ion Chicu declara Europei Libere, după înaintarea proiectului de buget pe anul următor, că situația economică este dovedește mult ami bună decât prevăzut cu câteva luni mai devreme, în pofida pandemiei de coronavirus: „Eu am spus foarte clar că din august s-au restabilit veniturile bugetare, avem cu mult mai multe venituri decât este în rectificarea din septembrie 2020, de aceea, dacă cu o lună în urmă spuneam că nu vor fi 17 milioane, vor fi 12 deficitul bugetar, acum mă aventurez să spun că chiar va fi în jur de 10.”
### Vezi și... ### Ion Chicu: Acest parlament trebuie să plece în istorieTot atunci , premierul Ion Chicu anunța că ar fi fost reluate negocierile cu Rusia privind un credit de 200 de milioane de euro, după ce Curtea Constituțională declarase neconstituționale anumite prevederi din acordul încheiat de R. Moldova.