R. Moldova a trimis la Bruxelles răspunsurile la primul chestionar de aderare

Natalia Gavrilița, Maia Sandu, Nicu Popescu, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, președintele Parlamentului, Igor Grosu, Chișinău, 22 aprilie 2022

Chișinăul a completat și transmis la Bruxelles, pe 22 aprilie, chestionarul primit în urmă cu 11 zile, în funcție de care Comisia Europeană va decide dacă recomandă ca R. Moldova să-i fie acordat statutului de candidată la aderarea la UE.

Your browser doesn’t support HTML5

R. Moldova a trimis la Bruxelles răspunsurile la primul chestionar de aderare

Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, la o ceremonie la președinție, la care a fost de față ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, dar și spicherul Igor Grosu, prim-ministra Natalia Gavrilița și alți membri ai guvernului.

„Știm de unde pornim și ce avem de făcut”, iar integrarea europeană este pentru actuala generație moldoveană „lumina din capătul tunelului”, a mai spus președinta Sandu.

### Vezi și... ### Drumul către UE | În R. Moldova este nevoie de o reformă profundă

Trimiterea răspunsurilor la chestionarul european acoperind criteriile politice de aderare este un mic pas pe un drum către integrarea europeană care pentru alte țări a durat ani de zile.

Un alt chestionar mai complex, care va evalua R. Moldova din perspectiva tuturor criteriilor de aderare, a fost recepționat de Chișinău. Autoritățile moldovene doresc să-l completeze în următoarele săptămâni, așa încât să poată avea primele reacții ale țările UE la summitul european din luna iunie.

Natalia Gavrilița dându-i chestionarul de aderare completat ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, 22 aprilie 2022

Prim-ministra Natalia Gavrilița, care a înmânat ambasadorului european răspunsurile la primul chestionar, a spus că R. Moldova își dorește integrarea europeană nu doar pentru „beneficii materiale”, ci, în primul rând, pentru că ține „la valorile europene, la democrație și o justiție dreaptă”.

Ambasadorul Janis Mazeiks i-a răspuns că viteza cu care a lucrat Moldova la chestionar arată determinarea țării de a face „tot ce-i posibil” pentru a adera la UE. Ambasadorul a spus că va transmite răspunsurile Comisiei Europene și le va aștepta din partea Chișinăului pe cele din următorul chestionar.

„Aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei, în lumina criteriilor de aderare, așa cum o cere Consiliul European”, a spus diplomatul.

Ucraina, iar apoi R. Moldova și Georgia au făcut cereri de aderare la UE în urma invaziei rusești în Ucraina începută pe 24 februarie.

Kievul care a depus primul cererea de aderare, catalizând deciziile similare de la Chișinău și Tbilisi, a completat tot primul și chestionarul, pe care l-a transmis Comisiei Europene pe 18 aprilie.

Comisia urmează să-și dea avizul în cazul fiecărei țări solicitante, dar decizia în privința acordării statutului de candidat este luată de țările membre al UE.

### Vezi și... ### Procesul aderării la UE: lung și lent