În R. Moldova vor avea acces în restaurante și alte unități de comerț și alimentație publică doar persoanele vaccinate sau testate negativ pentru COVID-19. Potrivit IPN, măsura valabilă atât pentru clienți, cât și pentru angajați, este propusă de Ministerul Economiei și are scopul „de a evita un posibil lockdown” și de a evita aglomerarea în unitățile care prestează servicii publicului larg.
### Vezi și... ### Elevii revin în școli, dar cu restricții sanitareSubiectul a fost discutat de Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular cu unitățile de comerț și alimentare publică. Ministrul a precizat că angajații care activează în sectorul HoReCa și comerț vor trebui să prezinte fie certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, fie rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, fie rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”. Astfel și vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. În caz contrat, localurile vor activa la o capacitate redusă.
### Vezi și... ### Vasile Guștiuc (ANSP): Testele anti Covid, pe bani, sunt justificateMăsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire, evenimentele private organizate în unități de alimentație publică, angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale, unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber, unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement. Ministrul a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva COVID-19. La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au propus identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă operativ la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite și evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.