Parlamentul a votat, în prima lectură, anularea scutirilor de TVA, accize și taxe vamale pentru mărfurile vândute în magazinele duty-free, inclusiv în cele din punctele vamale de la ieșirea din țară. Autorii proiectului, deputați PAS, spun că măsura e necesară pentru a spori veniturile la bugetul de stat și a asigura echitate fiscală.
După anularea acestor scutiri, în bugetul de stat ar intra cel puțin jumătate de miliard de lei anual, a estimat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie.
Potrivit lui, doar în primele șase luni ale anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri de TVA, accize și taxe vamale în valoare de peste 1 miliard de lei, iar în anii de până la pandemia de Covid valoarea scutirilor se apropia de 4 miliarde de lei anual.
„Acești bani nu constituie automat venituri la buget, doar o parte dintre ei. Potrivit unor estimări, este vorba de circa 500-700 de milioane de lei în plus la bugetul de stat de la anularea regimului duty-free”, a explicat Alaiba, în ședința plenară a legislativului.
„Fiecare trebuie să-și achite impozitele.”
„Niciun alt regim nu beneficiază de asemenea facilități și scutiri. Echitatea fiscală trebuie avansată. Fiecare trebuie să-și achite impozitele”, a mai spus deputatul PAS, care susține că magazinele duty-free din R. Moldova au devenit și o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool.
Alaiba a mai precizat că anularea regimului duty-free nu înseamnă închiderea magazinelor amplasate la punctele de trecere a frontierei de stat. Acestea vor activa în continuare, însă vor achita toate taxele și impozitele, la fel ca alte unități comerciale.
Cea mai mare rețea, controlată de Ilan Șor
În R. Moldova există două mari rețele de magazine duty-free. Cea mai numeroasă aparține companiei DFM SRL, controlată, prin intermediari, de deputatul fugar Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017, în prima instanță, la 7 ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”.
Portalul de investigație rise.md anunța în iulie 2022 că afacerea duty-free controlată de Șor a fost preluată de un bancher rus domiciliat în Israel, țară în care a fugit Ilan Șor în 2019, fiind acum în căutare internațională.
În 2019, parlamentul a anulat scutirile de TVA, accize și taxe vamale pentru magazinele duty-free amplasate la intrarea pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, unde activitatea magazinelor duty-free a fost legalizată din 2015. Tot în 2019, legislativul a abrogat prevederile din Codul Fiscal care făceau posibilă comercializarea produselor petroliere în regim duty-free, prevederi promovate de Ilan Şor și votate obscur în 2018, în lipsa unei expertize anticorupţie, a avizului guvernului și a dezbaterilor în plenul parlamentului.