Cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi) vor sta obligatoriu în carantină timp de 14 zile, la sosirea în Republica Moldova. Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele efectuează un test PCR cu rezultat negativ.
Decizia a fost luată duminică seară de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, după apariția noii tulpini Omicron a COVID-19, calificată de Organizația Mondială a Sănătății drept îngrijorătoare.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a interzis totodată intrarea în R. Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în cele opt țări.
### Vezi și... ### Mai multe țări impun restricții în legătură cu noua tulpină a coronavirusului
Încă de vineri s-a decis și prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 ianuarie 2022.
Se mențin restricțiile actuale la nivel național, cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a declarat că situația epidemiologică rămâne îngrijorătoare. În perioada 15 – 21 noiembrie, au fost înregistrate 5 391 cazuri noi de contaminare cu coronavirus, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate.
Nivelul vaccinării cu schema completă este sub 27%.
De ce Omicron?
Organizația Mondială a Sănătății a botezat variantele noului coronavirus după alfabetul grec – mai simplu pentru public să urmărească evoluția pandemiei.
Ultima variantă -și ce mai răspândită acum în Europa – este Delta.
Urma: Nu – dar OMS s-a gâdit că ar putea fi ușor confundat cu „nou” sau „new” în engleză.
Urma: Xi – aici însă s-a ajuns la politică. Președintele Chinei este Xi Jinpin. În transliterație, pentru că numele pronunțat corect, în chineză, nu ar permite nici o confuzie.
Politica OMS este de a evita ca vreo denumire să poată fi interpretată drept „discriminatorie la adresa vreunei culturi, nații, religii, țări sau etnii” (Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS).