R. Moldova a trimis un convoi de salvare în Turcia, lovită de cutremur

Convoiul de căutare și salvare urbană va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău – Giurgiulești – Silistra - Edirne – Gaziantep (Turcia), unde va ajunge după 30 de ore de mers

Actualizare

O echipă formată din 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare au pornit în seara zilei de 6 februarie spre Turcia, țară lovită de o serie de cutremure puternice.

„Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale proiectate pentru intervenția în astfel de calamități să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede”, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI), după ce autoritățile n-au reușit să găsească în timp util un avion, care trebuia să transporte misiunea de salvare.

Știrea inițială

R. Moldova și-a anunțat disponibilitatea de a trimite o misiune de salvare în Turcia, țară lovită de un cutremur puternic în dimineața zilei de 6 februarie. Este vorba de 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare.

Echipa specializată în căutare și salvare urbană a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ar urma să se deplaseze cu un avion pe care, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), autoritățile încearcă să-l obțină de la Uniunea Europeană sau NATO.

„Conform Mecanismului european de intervenție la dezastre, R. Moldova este în acest moment în așteptare. [...] Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, se arată într-un comunicat al MAI.

Turcia și Siria au fost lovite de un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade, care a dărâmat sute de clădiri și a ucis peste 1.300 de persoane.

### Vezi și... ### Peste 5000 de persoane au murit în urma cutremurului care a lovit Turcia și Siria

R. Moldova a mai participat la astfel de misiuni internaționale de salvare. În 2021 o echipă formată din 25 de pompieri moldoveni a fost trimisă în Grecia, cuprinsă atunci de incendii forestiere de proporții.