R. Moldova împrumută de la Japonia 100 de milioane de dolari pentru redresarea economică  

Până în prezent, statul nipon a oferit R. Moldova finanțare, inclusiv nerambursabilă, pentru proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice

Japonia va oferi Republicii Moldova un credit preferențial în valoare de circa 100 de milioane de dolari pentru realizarea proiectului „Politici de dezvoltare întru redresarea economică”.

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 10 mai, la inițiativa Ministerului Finanțelor, hotărârile privind inițierea negocierilor asupra acordurilor de împrumut dintre Guvernul de la Chișinău și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională și Guvernul Japoniei.

Împrumutul va fi contractat pentru o perioadă de 40 de ani, inclusiv o perioadă de grație de 10 ani.

Finanțarea se va realiza în cadrul Programului de Dezvoltare și Redresare Economică. Obiectivul acestuia este de a susține reformele și politicile Guvernului prin atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor și prin asigurarea rezilienței și sporirii competitivității țării, anunță Guvernul.

Suma urmează a fi recepționată prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), urmând să fie debursată pe parcursul anului curent, după intrarea în vigoare a acordului.

Decizia Guvernului nipon de a acorda Republicii Moldova acest împrumut a fost anunțată în cadrul conferinței liderilor G7 din 24 februarie.