R. Moldova, inclusă în prima etapă a unui amplu program regional de eficiență energetică

Investițiile vor viza instituții publice, clădiri și echipamente rezidențiale, dar și obiective industriale.

Banca Mondială (BM) va oferi 54,5 milioane de dolari pentru proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova. Este vorba despre renovarea clădirilor publice și a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ.

Proiectele pentru Moldova au fost incluse în prima fază a unei ample inițiative a Băncii Mondiale ce urmărește o „accelerare semnificativă a eficienței energetice” în Europa și Asia Centrală.

Așa-numitul Program E3, în valoare totală de 1,45 de miliarde de dolari, își propune să atragă alte 2,4 miliarde de dolari din sectoarele public, privat și de dezvoltare, în următorii 10 ani. Investițiile ar permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie - echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției, estimează experții BM. Investițiile vor viza instituții publice, clădiri și echipamente rezidențiale, obiective industriale, dar și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

„Sporirea eficienței energetice poate genera economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare și poate reduce semnificativ nevoia de investiții în noi surse de energie”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, potrivit unui comunicat al BM.

Inițiativa BM prevede dezvoltarea unor proiecte de țară „replicabile” și etape suplimentare în Republica Moldova, Turcia, Muntenegru, Uzbekistan și alte țări.

Programul 3 își propune să creeze „o coaliție de organizații regionale și globale”, care să includă și instituții financiare și donatori internaționali, pentru „coordonarea și armonizarea abordărilor naționale”.

Rețeaua regională va fi finanțată, inițial, cu un grant în valoare de 5 milioane de dolari, și va avea ca prioritate „formularea și implementarea politicilor, conceperea de programe extinse, precum și măsurarea și verificarea măsurilor de eficiență energetică”.

Programul E3 care vizează reducerea cererii de energie se va desfășura în paralel cu Programul ECARES (Extinderea energiei regenerabile în Europa și Asia Centrală), lansat recent, și care vine în sprijinul unei tranziții către energia curată.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te