R. Moldova: noi măsuri sanitare de intrare în țară. De la 1 octombrie se lansează un certificat COVID electronic

Aeroportul Chișinău.

De luni, 16 august, intră în vigoare noi restricții sanitare în R. Moldova, menite să ajute la limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus, mai ales a noii varianta Delta, mult mai contagioasă.

La intrarea în R. Moldova se vor cere teste PCR, antigen, un certificat de vaccinare sau dovada imunității naturale după boală. Cei care nu le vor avea, intră 14 zile în carantină.

În țară, măsurile sanitare nu se vor schimba, cu mici excepții: la Aeroportul Internațional Chișinău vor avea acces doar călătorii, pentru a evita aglomerările, potrivit unei decizii a Comisiei pentru sănătate publică, aprobate vineri, 13 august, la Chișinău, transmite IPN.

Totodată s-a anunțat că de la 1 octombrie vor fi introduse certificate Covid electronice, similare cu cele europene, care vor arăta că posesorul este vaccinat, imun natural sau a făcut recent un test negativ.

Ala Nemerenco, ministra sănătății, a mai declarat vineri, că pe lângă certificat, se preconizează, tot de la 1 octombrie, crearea unui „ sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasageri și călători, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova, pe sens de intrare”.

Totodată, Ministerul Sănătății va conlucra cu Agenția pentru Guvernare Electronică, în scopul creării unei aplicații mobile, pentru a supraveghea persoanele obligate să respecte un regim de autoizolare sau care se află în continuare la tratament la domiciliu.

Potrivit ministrei sănătății, vor putea intra liber în Republica Moldova, fără restricții, persoanele care vor prezenta certificatul de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2, cu schema completă de vaccinare, persoanele care vor prezenta testul negativ la COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 24 de ore, pentru călătorii, care vin în Republica Moldova dintr-o țară care nu este la mare depărtare.

Totodată, vor putea circula liber persoanele care vor prezenta o concluzie medicală că au suportat boala, în perioada cuprinsă între a 15-ea și a 180-ea zi sau șase luni, sau, dacă nu au un asemenea certificat confirmativ, se acceptă actul de prezență a anticorpilor anti-COVID, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, care este valabil 90 de zile din data efectuării investigației.