R. Moldova își va „îmbunătăți răspunsul” în caz de pandemii

Fortificarea sistemului național de supraveghere și răspuns, inclusiv pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, presupune printre altele și alinierea la sistemul internațional de supraveghere.

Guvernul a aprobat finanțarea unui proiect pentru îmbunătățirea răspunsului la pandemii dintr-un împrumut nerambursabil de 5,6 milioane de dolari oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul va sprijini acțiunile de prevenire, pregătire și răspuns rapid la situații de urgență. Totodată, autoritățile își propun să consolideze sistemul național electronic de supraveghere epidemiologică și să dezvolte capacitățile resurselor umane pentru urgențe de sănătate publică, aliniind aceste domenii la standarde internaționale.

Proiectul va finanța renovarea infrastructurii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, construcția unor depozite suplimentare, dezvoltarea rețelei laboratoarelor de sănătate publică și dotarea acestora cu echipamentele necesare pentru avertizarea și supravegherea timpurie.

Împrumutul este finanțat de Fondul fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii (Fondul Pandemic), înființat de Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – o inițiativă lansată la o reuniune G20, în noiembrie 2022, și care este destinată investițiilor în prevenirea potențialelor pandemii în țările cu venituri mici și medii.

Aplicația de grant la Fondul Pandemic depusă de ministerul moldovean al Sănătății a fost aprobată în iulie 2023. Valoarea totală a creditului nerambursabil este de aproape 10 milioane de dolari, dintre care 5,6 milioane vor fi implementate de Ministerul Sănătății, iar aproape 4,3 milioane - de către Biroul de Țară al OMS.

O notă informativă a ministerului precizează că fortificarea sistemului național de supraveghere și răspuns, inclusiv pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, presupune alinierea la sistemul internațional de supraveghere; sprijinirea digitalizării sistemului național de supraveghere; integrarea sistemului de supraveghere a sănătății publice și al animalelor.

Componenta de fortificare a sistemului de laboratoare presupune revizuirea și stabilirea cadrului legislativ național pentru consolidarea sistemului de biosiguranță și biosecuritate; fortificarea sistemului de management și al celui informațional de laborator.

Totodată, autoritățile intenționează să alinieze programele de instruire a specialiștilor în domeniu la cele internaționale și să actualizeze programele de instruire pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te