Numărul cetățenilor moldoveni care au cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns astăzi la peste 640 de mii. Datele se regăsesc într-un răspuns al Ministerului Justiției postat pe site-ul Camerei Deputaților, după o interpelare făcută de către deputatul Ștefan-Iulian Lorincz (USR PLUS) săptămâna trecută, informează portalul G4media. Acesta a explicat că a cerut datele pentru că sunt foarte multe restanțe.
Conform Ministerului Justiției, în total au fost depuse aproape 800 de mii de cereri ( 786.546) din care peste 140 de mii așteptau încă să fie soluționate la finele lui 2020.
### Vezi și... ### Votul anticipat din Diaspora: număr record de înregistrări prealabile în Occident
Potrivit deputatului USR-PLUS care a cerut datele, restanțele se explică și prin lipsa de personal la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
„Noi am ridicat problema și am înțeles că unele dosare ajung să aibă și 14 luni întârziere, altele 12 și 10 luni. Deci, nu stăm foarte bine din punctul acesta de vedere”, a mai spus parlamentarul USR, citat de G4media.
Conform statisticilor, cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru moldovenii de peste Prut s-a produs în ultimii zece ani, este vorba de peste 580.000 de cetățenii române.
Pandemia de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80%, în mare din cauza restricțiilor de circulație între România și Republica Moldova. Astfel, au fost depuse numai 17.549 de cereri. O pauza care a permis însă procesarea unui număr mare mare de dosare restante: au fost acordate peste 66 de mii de cetățeni române cetățenilor moldoveni.
În ceea ce privește cererile pentru copii minori pentru care se redobândește cetățenia există un salt mare și în 2020 față de 2019 de la 1.257 la 2.005 de cereri aprobate.