R. Moldova: rata inflației este de 13,9%, iar rata de creștere a prețurilor la alimente este de 17,46%

În R. Moldova, rata totală a inflației este de 13,9%, în timp ce rata de creștere a prețurilor la produsele alimentare este de 17,46%, arată datele publicate de site-ul Trading Economics.

### Vezi și... ### Inflația crește, BNM scumpește creditele. Ce strategie are guvernul?

Este o creștere substanțială față de indicatorii din decembrie 2020. „Vedem o inflație mare la produsele alimentare, ceea ce este paradoxal, pentru că Republica Moldova este o țară agrară”, a comentat pentru IPN Viorel Gîrbu, expert economic. Rata de creștere a prețurilor la produsele alimentare este mai mare ca în sectorul energetic, a subliniat Gîrbu, care pune acest fenomen și pe seama unei piețe disfuncționale, fără concurență reală.

### Vezi și... ### Banca Națională a Moldovei, criticată pentru că vrea să reducă inflația scumpind creditele

Inflația va rămâne ridicată în zona euro cel puțin până la sfârșitul verii, a avertizat Bruxelles-ul, din cauza prețurilor record la energie și întreruperilor din lanțul de aprovizionare.

În primul trimestru al acestui an, inflația va atinge 4,8% și se va menține la peste 3% până în al treilea trimestru, arată ultimelor prognoze economice ale Comisiei Europene. S-ar putea ca la sfârșitul anului, rata inflație să scadă la 2,1%.

Acum, toată atenția se întoarce spre Banca Centrală Europeană de la Frankfurt, unde președinta BCE, Christine Lagarde, nu a confirmat încă dacă instituția va majora în sfârșit ratele dobânzilor în cursul acestui an pentru a lupta cu inflația.

Ratele dobânzilor din zona euro sunt negative din 2014, o politică introdusă de predecesorul lui Lagarde, Mario Draghi, ca răspuns la un nivel extrem de scăzut al inflației în urma crizei datoriilor băncilor europene.

Când inflația crește, se așteaptă ca ratele dobânzilor să urmeze exemplul. Cei care împrumută bani cer rate mai mari pentru a se asigura că nu pierd (prin inflație) atunci când debitorii le rambursează datoriile.

În pofida presiunilor politice, timp de luni de zile, Lagarde a refuzat să promită o creștere a ratei dobânzii, dar după ce inflația a atins nivelul record de peste 5% în ianuarie, Lagarde a făcut primele declarații mult mai „bătăioase”, care lasă de înțeles că va înăspri politica monetară, umând exemplul Marii Britanii și Statelor Unite.

În Statele Unite, prețurile au crescut cu o viteză nemaiîntâlnită în ultimii 40 de ani, arată ultimele estimări ale agenției Bloomberg. Iar creșterea preșurilor este un indice cheie al ratei inflației.

Prețurile au crescut cu 7,5% în ultimul an, arată datele publicate joi.