Republica Moldova va găzdui, în perioada 17-28 iunie, exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”, în cadrul căruia se va face o evaluare a pregătirii militarilor din Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști albastre”.
Militarii moldoveni vor fi verificați de „experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul și escorta, percheziția tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securității obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum și acordarea primului ajutor medical”, potrivit Ministerului Apărării.
Totodată, Armata Națională va găzdui un curs de instruire a „evaluatorilor” care vor pregăti personalul militar în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC). La acest curs vor participa circa 40 evaluatori din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Coreea de Sud, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta, Marea Britanie, Maroc, România, Serbia, SUA, Tunisia, Turcia și Ucraina.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova și România își extind cooperarea militară. Chișinăul vrea să se alăture EUFOR ALTHEA
OCC reprezintă un instrument de colaborare în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace (PfP), prin intermediul căruia sunt puse în aplicare standardele occidentale în procesul instruirii și evaluării unităților militare.
Certificarea OCC este obligatorie pentru participarea militarilor moldoveni la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Națională a Republicii Moldova a aderat la OCC în anul 2007.
În iunie 2023, în premieră pentru Republica Moldova, o echipă internațională de specialiști a instruit și a certificat 25 de militari moldoveni ca „evaluatori NATO OCC de nivelul I”, care vor avea dreptul să evalueze subunitățile naționale și internaționale în vederea capabilității și interoperabilității cu armatele țărilor partenere. Alți cinci ofițeri moldoveni au fost certificați ca administratori ai bazei de date OCC.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te