R. Moldova susține „formula de pace” propusă de Ucraina, iar Kievul – soluționarea pașnică a conflictului transnistrean

Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sibiha (s) și omologul său moldovean, Mihai Popșoi, la Chișinău.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Republica Moldova susține „deplin” formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Planul de victorie” a Ucrainei deocamdată nu a fost făcut public, fiind cunoscut de un număr restrâns de aliați ai Kievului.

Popșoi a vorbit pe 19 septembrie, în marginea briefingului comun cu noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, aflat în vizită la Chișinău.

Ministrul moldovean a declarat că R. Moldova „condamnă hotărât” agresiunea rusă împotriva Ucrainei și a mulțumit țării vecine pentru „jertfa de sânge” datorită căreia este păstrată pacea în restul Europei. În acest sens, Popșoi a subliniat că Moldova susține „deplin” formula de pace propusă de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, Sibiha a declarat că Ucraina este aliata Moldovei în procesul reintegrării regiunii transnistrene, care trebuie să aibă loc „într-o formulă pașnică”, cu evacuarea contingentului militar rus.

Șeful diplomației ucrainene a spus că a vorbit cu omologul său moldovean despre colaborarea pentru contracararea amenințărilor hibride ale Rusiei la adresa Moldovei, dar și a altor state din regiune. Ministrul a mai declarat că Ucraina „știe despre intențiile Rusiei de a destabiliza Moldova înainte de alegerile și referendumul” din 20 octombrie, dar Kievul „nu va permite acest lucru”.

Tot astăzi, la București, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea securității R. Moldova în fața amenințărilor „hibride” la care o supune Rusia, ca și pentru sprijinirea parcursului ei european.

„Revalidarea constantă, în mod amplificat în ultimii ani, a poziției României de susținător principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistență și soluții concrete (de la gaze la energie electrică, păcură, resurse umane, consultanță) și de principală voce care promovează agenda europeană a Moldovei creează cele mai favorabile premise pentru întărirea Parteneriatului Strategic”, se spune în comunicatul CSAT.

Ce se știe despre „planul de victorie” al Ucrainei

Toate punctele din „planul de victorie” al Ucrainei pe care Kievul intenționează să îl prezinte Washingtonului au fost elaborate, a declarat președintele Volodimir Zelenski în obișnuitul său discurs de seară, la 18 septembrie.

Presa a relatat că Zelenski intenționează să discute cu președintele american, Joe Biden, în timpul vizitei sale în SUA, săptămâna viitoare.

Deși nu a dezvăluit detaliile, președintele a declarat anterior că ar fi compus din patru puncte principale și un al cincilea legat de situația postbelică a țării. Potrivit ziarului Kyiv Independent, planul se concentrează pe securitatea și poziția geopolitică a Ucrainei, pe asistența militară străină, cu libertatea de a utiliza în orice mod materialele primite, și pe sprijinul economic.

Potrivit declarației unui consilier prezidențiale ucrainean din 17 septembrie, planul nu prevede vreo cedare de teritorii ocupate de Rusia.

„(Înghețarea conflictului) nu va duce la sfârșitul războiului, ci doar va oferi Rusiei posibilitatea de a acumula resurse suplimentare și de a trece la a treia etapă (a războiului) cu mai multe ucideri în masă ale civililor din Ucraina”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui ucrainean.

Primul plan de pace prezentat de Zelenski în 2022 a cuprins 10 puncte și a prevăzut, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, instituirea unui tribunal internațional pentru anchetarea crimelor de război comise de armata rusă, de rând cu eliberarea tuturor prizonierilor și persoanelor deportate. Kremlinul a respins orice negocieri în baza acestui plan.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te