Veridica.ro, sub semnătura lui Mădălin Necșuțu, prezintă amănunțit documentele difuzate de cotidianul german Bild despre planurile serviciilor secrete ruse de acțiuni manipulatorii asupra votanților din Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie trecut.
Your browser doesn’t support HTML5
E vorba de 17 scenarii și proiecte „pe care beneficiarii acestor fonduri, respectiv PSRM-ul lui Igor Dodon, trebuiau să le implementeze”. Unele au putut fi oprite de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, „altele par să continue în forme apropiate de cele gândite inițial de Kremlin”.
Cel intitulat „Maidan” atrage atenția în mod deosebit : se intenționa „racolarea și aducerea în Republica Moldova a unor cetățeni ucraineni anti-ruși din vestul Ucrainei, sub pretextul unor excursii gratuite. (…) După ce erau plimbați cu autocarul prin Moldova, aceștia trebuiau reținuți și acuzați că ar fi venit cu gândul de a organiza un Euromaidan la Chișinău. Mai precis, o «revoluție portocalie» de tipul celei de la finele lui 2013 de la Kiev, Ucraina”. Ucrainenii n-au mai venit, dar Mădălin Necșuțu crede că AUR, partidul românesc care și-a făcut filială în Moldova, este inspirat în mod straniu de proiectul Moscovei, altfel nu se explică de ce insistă să-și facă campanie electorală în Găgăuzia și la porțile regiunii transnistrene. Se regăsesc, de asemenea, în realitatea de campanie și alte scenarii rusești, în special cele destinate mediului virtual : „Mercury Detox”, de pildă, un canal trecut pe Telegram, care postează „texte împotriva partidelor pro-europene, cu caracter anti-occidental și „transmit pe alocuri mesaje rasiste și xenofobe, ambalate într-un context hilar”. De altfel, scrie Necșuțu, canalul se află în monitorizarea discursului de ură făcută de experții Promo-LEX, asociație care luptă pentru drepturile omului”. El adaugă că obiectivul acestei campanii orchestrate ar putea trece dincolo de simpla impunere a unui președinte filorus la conducerea Moldovei, ceea ce nu le-a reușit. Dar țara „rămâne în continuare un poligon de testare a unor inițiative ale serviciilor speciale rusești cu menirea de a fi implementate, la scară mai largă, în țări unde Moscova are mize majore. În cazul de față, în Germania, acolo unde Rusia vrea o apropiere de viitorul guvern de la Berlin și totodată țintește să blocheze consensul politic și o reîncălzire a relațiilor transatlantice” dintre Germania și administrația Biden de la Casa Albă.
Pe același site, veridica, poate fi citită o analiză interesantă care compară doi lideri politici europeni cu viziuni, se pare, înrudite : premierul britanic Boris Johnson și Viktor Orban, premierul Ungariei.
La București, la ora la care scriem încă se dezbate în parlament moțiunea de cenzură introdusă de socialiști împotriva guvernului Florin Cîțu. Presa scria de dimineață că PSD nu are șanse să o treacă la vot, deși mobilizarea a fost specială : toți parlamentarii PSD sunt prezenți, votează alături de ei și cei la Alianța pentru Unirea Românilor, precum și parlamentari ai minorităților și neafiliați. Tot azi, Ioan Stanomir își expune pe contributors.ro dezamăgirea față de lipsa de apetit a puterii pentru reforme : „Moştenirea pe care o lasă regimurile anilor din urmă este intactă. De la justiţie la administraţie, totul pare neschimbat. Ceea ce se schimbă sunt doar personajele menite să ocupe demnităţile publice. Partidele sunt şi rămân instituţii a căror principală vocaţie este distribuirea de resurse către propria lor clientelă. Reforma statului(…) rămâne improbabilă şi iluzorie”. Un drum imposibil de parcurs „sub îndrumarea demagogilor şi profeţilor de mucava”.