R. Moldova va avea în premieră o strategie pentru dezvoltarea sportului

Sală de sport din cadrul Universității de Educație Fizică și Sport din Moldova

Strategia de dezvoltare a sportului pentru următorii șase ani a fost adoptată miercuri, 10 iulie, de Guvern. Aceasta prevede promovarea activităților de profil în școli și universități, precum și alocarea resurselor financiare suplimentare pentru dezvoltarea sportului de performanță.

Potrivit ministerului Educației, strategia de dezvoltare a sportului „Sport 2030” va fi implementată pe parcursul anilor 2024-2030, în două etape: pe parcursul anilor 2024-2026 și 2027-2030.

Autoritățile își propun să construiască și să reabiliteze săli polivalente și stadioane de fotbal din centrele raionale, să construiască o arenă națională de fotbal. Documentul este așteptat de mult timp de comunitatea sportivă din R. Moldova.

„Din 1989 așteptăm adoptarea acestei strategii, este un document în premieră pentru R. Moldova, credem că vă schimba spre bine situația din sport”, a spus pentru Europa Liberă, Sergiu Gurin, secretar de stat responsabil de domeniul sportului din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că urmează să fie create condiții mai bune pentru pregătirea sportivilor de performanță. Vor fi înființate cabinete medicale moderne de recuperare, un centru de susținere a loturilor naționale cu vitamine, suplimente nutritive, preparate medicamentoase și echipamente moderne.

„În ultimii ani, sportul a devenit un brand național, la jocurile olimpice și paraolimpice de la Paris din această vară vom avea circa 30 de sportivi. Ei pleacă la Paris având în palmares 11 titluri de campioni europeni și 9 de campioni mondiali. Avem șanse reale pentru a obține medalii”, a spus Dan Perciun.

Strategia prevede și crearea unui sistem de asigurare medicală și socială pentru sportivii de performanță, deținători ai burselor sportive. Și formarea cadrelor didactice în domeniul sportului va fi revăzută pentru a crește performanța sportivilor.

Proiectul va fi realizat de Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Ministerul Sănătății, Universitatea de Stat din Moldova, care a absorbit Universitatea de Sport, dar și cu alte instituții de profil.

„Strategia este foarte bună am observat că doamna Nemerenco (ministrul Sănătății) este bucuroasă că are un ajutor în domeniul promovării modului sănătos de viață”, a menționat, în ședința guvernului, prim-ministrul Dorin Recean.

Documentul prevede și popularizarea sportului în întreaga comunitate, dar și dezvoltarea infrastructurii sportive în școli.

În programa școlară va fi introdusă disciplină „Educație pentru sănătate”, la care se vor aborda subiecte precum: modul sănătos de viață, nutriția, educația sexuală și reproductivă.

De asemenea, ar urma să fie îmbunătățit sistemul de formare continuă a profesorilor de educație fizică, a antrenorilor, arbitrilor, psihologilor și a medicilor sportivi.

Europa Liberă a încercat să afle care ar fi costul implementării acestei strategii, însă nu a primit deocamdată un răspuns de la Ministerul Educației și Cercetării.

În Republica Moldova funcționează 101 școli sportive, frecventate de circa 39 de mii de copii. Comparativ cu anul 2000, atât numărul școlilor, cât și cel al sportivilor a crescut cu circa o treime.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te