„Pe parcursul serii și nopții de ieri, au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE și transferate pe hotarul dintre România și Republica Moldova”, a transmis Energocom, care a anunțat că a procurat necesarul de energie.
Știrea originală
În premieră de la declanșarea crizei energetice pe 1 ianuarie, R. Moldova nu are rezervată suficientă energie electrică pentru a acoperi deficitul din orele de seară. Ministrul Energiei va apela la „energie de urgență”, mai scumpă decât cea de piață, pentru a acoperi consumul din 14 ianuarie.
„Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității”, a transmis Ministerul Energiei care a îndemnat cetățenii să reducă consumul de energia electrică „pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul”.
Autoritățile spun că, pe 14 ianuarie, în intervalul 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la „energie de urgență”, iar deficitul total prognozat de autorității este de 484 MWh.
Restul electricității necesare pe data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, dar și energia de import (în baza contractelor bilaterale și a procurărilor de pe bursă).
„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.
- Citește și: Chișinăul va cumpăra curent de la OMV Petrom România, pentru a reduce achizițiile de pe bursă
Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a sistat unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, care nu mai poate produce energie la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), pe care o livra malului drept al Nistrului la un preț mai mic decât cel al pieței. Pentru a-și suplini deficitul, R. Moldova cumpără energie de pe bursa română OPCOMM, la tarife mai mari.
Spre exemplu, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 9 ianuarie, Chișinăul a importat energie la un preț de 114-118 euro/MWh, aproape dublu față de costul de 66 USD/MWh (aproximativ 63 de euro) plătit anterior către MGRES. Tariful este mai mare și decât prețul de circa 80 de euro, plafonat de Guvernul de la București și aplicat pentru energia importată în baza contractelor cu centralele din România, precum cea de la Cernavodă.
România nu-și dorește ca, în urma crizei energetice actuale, R. Moldova să mai revină vreodată la achiziții de energie electrică produsă în stânga Nistrului cu gaze rusești, a declarat Europei Libere Moldova Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei.
- Te-ar putea interesa și: Ministrul Sebastian Burduja: România nu-și dorește ca R. Moldova să mai revină vreodată la gazul și curentul rusești
Dar capacitatea de import a energiei procurate de R. Moldova depinde de capacitatea de interconexiune a rețelelor a energiei electrice cu România. Într-o tentativă de a crește această capacitate, autoritățile de la Chișinău implementează „proiectul strategic” de construcție a unei linii electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României (ocolind regiunea transnistreană).
Potrivit autorităților, linia urmează să fie gata până în anul 2025 și va putea asigura 50% din consumul de energie electrică al R. Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te