R. Moldova va încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de Ziua Europei, 9 mai 2024.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți, 14 mai, că R. Moldova și Uniunea Europeană vor încheia, în timpul apropiat, un Parteneriat de Securitate și Apărare. Acesta nu va avea statut de tratat internațional, dar va fi bazat pe angajamente politice.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce despre încheierea parteneriatului a anunțat publicația Financial Times. Jurnaliștii au scris că aceasta este o propunere a UE care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a transmis că, în esență, parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre R. Moldova și UE, în domenii precum:

  • asistența UE pentru consolidarea rezilienței R. Moldova;
  • securitatea cibernetică;
  • combaterea dezinformării;
  • asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace;
  • participarea R. Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor;
  • managementul integrat al frontierelor.


Altfel spus, potrivit jurnaliștilor de la Financial Times, R. Moldova ar urma să își intensifice schimbul de informații cu UE, să efectueze exerciții militare comune și să fie inclusă în programul comun de achiziții de armament al blocului comunitar.

Reprezentanții ministerului spun că majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, iar Parteneriatul va permite R. Moldova să aibă o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE.

Autoritățile moldovene dau asigurări că documentul a fost încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia securității naționale a R. Moldova.

Proiectul Strategiei securității naționale a R. Moldova prevede că Federația Rusă și interpușii săi în R. Moldova reprezintă cea mai periculoasă sursă de amenințare, care dacă nu este contracarată, poate avea efecte severe pentru statalitate și democrație. Tot în Strategie se precizează că aderarea deplină la Uniunea Europeană reprezintă unul dintre interesele naționale de securitate ale R. Moldova.

La 5 aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat o nouă asistență, în valoare de 41 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, prin intermediul Instrumentului european pentru pace. Pachetul a prevăzut asigurarea cu echipamente pentru: mobilitate, supraveghere aeriană și logistică.

Exceptând asistența stipulată mai sus, până în prezent, UE a aprobat un ajutor financiar, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, în valoare de 87 de milioane de euro.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te