R. Moldova va primi 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX

Republica Moldova va primi, în această săptămâna 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX. În prezent în Moldova sunt înregistrate 416,8 mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19, iar autoritățile au administrat jumătate dintre dozele livrate Republicii Moldova, dupa cum a anuntat Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, informeaza agenția IPN.

Potrivit medicului efecte adverse au fost înregistrate în 0,33 la sută din cazurile de vaccinare, dintre care 94 la sută sunt reacții ușoare, iar în și celalte 6 la sută dintre cazuri au fost înregistrate reacții adverse moderate, cum ar fi febră mai mare de 38,5 grade și reacții alergice.

Epidemiologul a precizat că un maraton de vaccinare, asemeni celor care au avut loc la Chișinău, se va desfășura în săptămâna această săptămînă și la Briceni.

În același timp, Ninel Revenco, coordonatorea campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, a îndemnat oamenii să nu aștepte să se vaccineze doar la maratoane.

Doamna Revenco a precizat că persoanele care s-au vaccinat cu prima doză la maratonul care a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” vor fi imunizate cu a doua doză la același centru de vaccinare. În ceea ce privește persoanele care s-au vaccinat cu prima doză Pfizer la Palatul Republicii, vor fi imunizați cu a doua doză tot la Palatul Republicii, iar oamenilor cărora li s-a administrat alt vaccin, pot fi imunizați cu a doua doză la oficiile medicilor de familie. Potrivit specialistului, de săptămâna trecută a început și vaccinarea anti-COVID-19 a femeilor gravide și a mamelor care alăptează.

Rata de imunizare anti-COVID-19 în Republica Moldova este de 10 la sută, cu prima doză de vaccin, și de 2,2 la sută, cu ambele doze. Datele includ și regiunea transnistreană.