Parlamentul de la Chișinău a ratificat Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro. O parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut.
Potrivit deciziei, banii vor fi folosiți „pentru a acoperi necesitățile bugetare, a atenua presiunile asupra balanței de preț și pentru a ajuta R. Moldova să facă față vulnerabilităților externe și financiare actuale”.
Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.
Parlamentul European și Consiliul UE au decis, pe 6 aprilie 2022, să acorde asistență macrofinanciară R. Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Rusiei în Ucraina, precum și de criza gazelor și pandemia de COVID-19.
Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova și UE a fost semnat la Bruxelles, pe 22 iunie 2022.
Tot pentru a acoperi deficitul bugetar, Moldova va contracta un credit de 15 milioane de euro de la Agenția Franceză de Dezvoltare, ratificat de Parlament. Împrumutul va fi acordat pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, și urmează să fie rambursat în 20 de tranșe, rata dobânzii fiind de 1,38% anual.