R. Moldova vrea să exporte mai mult vin în Japonia

Natalia Gavrilița a discutat, la Tokyo, cu un grup de importatori ai vinurilor moldovenești, septembrie 2022.

Aflată într-o vizită la Tokyo, prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu un grup de importatori de vinuri moldovenești despre posibilitatea de a spori aceste vânzări pe piața niponă și de a promova R. Moldova ca destinație turistică vitivinicolă pentru japonezi.

Potrivit guvernului, cifra de export în Japonia a produselor vitivinicole a crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, în pofida perturbării lanțurilor logistice, care a provocat costuri mai mari pentru importatori.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să obțină o reducere a taxelor la importul vinurilor moldovenești pentru a menține dinamica pozitivă în relațiile comerciale dintre cele două state. Șefa guvernului a cerut sprijinul oamenilor de afaceri japonezi în acest sens.

Natalia Gavrilița a plecat în Japonia pentru a participa la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, împușcat mortal în timpul unui miting electoral. La Tokyo, ea s-a mai întâlnit cu omologul său nipon, Fumio Kishida, și cu președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Akihiko Tanaka.