Marți începe în R. Moldova vaccinarea anti-Covid-19, cu personalul medical. Sîmbătă au ajuns la Chișinău primele vaccinuri AstraZeneca din donația făcută de România, R. Moldova fiind ultima țară europeană care începe acum vaccinarea.
Primii lucrători medicali sunt vaccinați marți dimineața la Spitalul Clinic Republican şi la Institutul de Medicină Urgentă.
Mihail Ciocanu, directorul Spitalului de Urgență, a declarat Europei Libere că se planifica zilnic vaccinarea a 50 de medici din prima linie.
Your browser doesn’t support HTML5
Tot marţi ar urma să ajungă în centrele teritoriale de sănătate publică, ulterior în spitale, jumătate din dozele din primul lot donat de România, adică în jur de 10.800 de doze, dintre care 1800 vor fi livrate regiunii transnistrene.
### Vezi și... ### Din primele vaccinuri anti Covid, 10% sunt pentru stânga NistruluiCealaltă jumătate va rămâne stocată la Agenția Națională de Sănătate Publică, dat fiind că vaccinul AstraZeneca se va administra în două doze, la o distanţă de 8 săptămâni. Potrivit specialiștilor, acest tip de vaccin poate fi administrat începând cu vârsta de 18 ani, fără plafonarea maximă a vârstei, deci și persoanelor trecute de 65 de ani.
Sâmbătă a sosit primul lot de 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca dintr-o donaţie totală de 200 de mii promisă de România. În această săptămână în țară urmează să ajungă alte 14.400 de doze de vaccin, tot AstraZeneca, din donaţia platformei COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății. Campania de vaccinare se va desfășura în trei etape.
Autorităţile din sănătate planifică să vaccineze populaţia în proporţie de 70 la sută, dar sondajele de opinie arată că acceptarea necondiționată a vaccinului în rândul cetăţenilor ar fi de doar 30 la sută.
### Vezi și... ### Moldova față cu haosul vaccinal UE