Rachetă Patriot sau foc frățesc | Cum a fost doborât super-avionul rusesc de supraveghere?

O aeronavă rusească Beriev A-50 de avertizare timpurie și control aerian survolează  Moscova în mai 2019. 

Pe 15 ianuarie, Kievul a transmis că armata ucraineană a doborât un avion A-50 deasupra Mării Azov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are „nicio informație” că Ucraina ar fi lovit aeronava. El le-a spus reporterilor ruși să întrebe Ministerul Apărării, care a păstrat tăcerea în privința acestui incident. (Sursă: BTA) 
 

Ofițeri radar într-un A-50, în timpul unui zbor de antrenament.

Avioanele de supraveghere sunt o țintă extrem de valoroasă nu doar din cauza costului lor (până la jumătate de miliard de dolari de aeronavă), ci și a faptului că transmit date în timp real mașinăriei de război rusești. Avionul este un fel de „turn de control” aeropurtat, cu un radar de 360 de grade, capabil să urmărească și să identifice aeronave sau nave de la sute de kilometri distanță. (Sursa: TASS)

Un A-50  în formație cu avioane de vânătoare survolează Moscova în 2010. 

Radiațiile puternice ale avionului de supraveghere pot fi detectate de forțele inamice, dar grație mobilității sale și a razei de acțiune a radarului care baleiază „deasupra orizontului”, A-50 este o țintă mult mai dificil de nimerit decât sistemele radar de la sol. (Foto Bogdan Rudenko, Reuters)
 

Avion A-50 rusesc pe un aerodrom din Belarus în 2005. 

Sistemul radar al avionului este adăpostit într-un „rotodrom” de aproape 10 metri diametru, care se rotește cu o viteză apropiată de cea a unui carusel. Avionul este prevăzut cu un strat de aur pe geamuri pentru a proteja echipajul de dozele mari de radiații emanate de antena radar. (Sursa. TASS) 

Comenzile unui Il-76, avionul pe care este construită infrastructura radar a A-50.
Un expert ucrainean în aviație susține că se poate ca A-50 să fi fost doborât cu o rachetă Patriot de fabricație americană. Alți analiști cred însă că, în spatele aparentei dispariții a avionului, ar putea fi „focul prietenesc” al antiaerienei rusești

Sisteme de rachete S-400 în timpul unui exercițiu comun între forțele ruse și belaruse în Belarus, cu câteva zile înainte ca Rusia să lanseze invazia în Ucraina în februarie 2022. 

Se spune că, în timpul războiului din Ucraina, avioanele rusești A-50 ar fi fost folosite pentru a ajuta la ghidarea rachetelor de suprafață către ținte aeriene. În octombrie 2023, Kremlinul afirma că „24 de avioane de luptă ucrainene” ar fi fost doborâte în cinci zile de către echipajele de rachete S-400 folosind informații de țintire în timp real trimise de la o aeronavă A-50. Această informație, de altfel contestată de ucraineni, nu preciza dacă printre țintele atinse erau incluse și drone. (Foto: AFP, Ministerul Rus al Apărării)

Un A-50 rusesc decolând de pe un aeroport din Republica Komi, în martie 1995. 

Konstantin Krivolap, expert în aviație și fost inginer de testare la compania ucraineană de avioane Antonov, a afirmat că pierderea unuia dintre cele mai avansate și importante avioane de supraveghere ale Rusiei  poate avea un impact semnificativ asupra apărării aeriene a Rusiei. Expertul estimează că Moscova are până la nouă A-50 în funcțiune și a precizat că „pierderea unui astfel de avion ar fi vitală, deoarece cele opt rămase trebuie să controleze tot spațiul aerian de-a lungul graniței rusești, începând de la Arctica până la Marea Baltică, zona din jurul Asiei Centrale și mai ales Ucraina". El a adăugat că, „în teorie, sunt necesare cel puțin două sau trei astfel de aeronave în jurul Ucrainei pentru a-i controla spațiul aerian.

Un avion de control aerian Il-22 decolând de pe un aerodrom din Moscova în mai 2016. 

Kievul a mai susținut și că „a distrus” un Il-22 în noaptea în care a fost doborât avionul A-50. Ulterior,au fost publicate fotografii în care se vede că avionul Il-22 pare să fi reușit o aterizare de urgență, însă cu coada puternic avariată de schije.
 

Pe 14 ianuarie, autoritățile ucrainene au anunțat că au doborât un avion de recunoaștere A-50. Dacă se confirmă, ar fi o lovitură majoră pentru efortul de război al Rusiei.