Rachete SUA mai performante pentru Ucraina: Kremlinul vorbește de „paie pe foc”, aliații NATO aplaudă

Presa americană a relatat că Ucraina va avea voie să folosească rachete ATACMS (în josul imaginii) pentru lovituri înspre teritorii rusești.

Kremlinul l-a acuzat pe președintele american Joe Biden că prin ridicarea restricțiilor privind rachetele cu rază mai lungă de acțiune a pus „paie pe foc”, riscând să agraveze conflictul din Ucraina.

Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, din 18 noiembrie, au venit în urma unor relatări de presă că Biden a dat Ucrainei permisiunea de a utiliza arme americane pentru a lovi mai adânc în Rusia.

Știrea din New York Times, neconfirmată imediat de Casa Albă sau Pentagon, a venit după luni de zile de lobby din partea oficialilor ucraineni, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, pentru ca statele occidentale să dea Kievului undă verde pentru a utiliza armele donate la întregul lor potențial - adică pentru a lovi ținte la distanțe mai mari, în Rusia.

Statele Unite, împreună cu alte state din NATO, au impus până acum o limită privind distanța la care rachetele americane pot lovi teritoriul rus. Peskov a declarat luni că o modificare a acestei limite ar mări tensiunea și ar adânci implicarea Statelor Unite în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Este evident că administrația demisionară de la Washington intenționează să ia măsuri pentru a continua să alimenteze focul și să provoace o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în septembrie Occidentul că Rusia ar putea răspunde cu arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenționale și că Moscova ar considera orice atac susținut de o putere nucleară drept un atac inclusiv din partea acelei puteri.

Parlamentarul rus Leonid Sluțki a declarat că o astfel de decizie ar duce la escaladare. „Atacurile cu rachete ale SUA în profunzimea teritoriului rus vor duce inevitabil la o escaladare majoră, care amenință să aibă consecințe mult mai grave”, a declarat Sluțki, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, într-un interviu acordat agenției ruse TASS.

Armele vor fi probabil utilizate ca răspuns la decizia Coreei de Nord de a trimite mii de soldați pentru a sprijini Rusia în regiunea Kursk, unde Ucraina a organizat o incursiune militară în cursul verii. Relatările de presă au sugerat că Ucraina ar fi în continuare limitată la lovirea acelei regiuni din sud-vestul Rusiei.

Decizia americană, odată confirmată, ar deschide ușa pentru Marea Britanie și Franța să urmeze exemplul, permițând astfel Ucrainei să dea o lovitură serioasă Rusiei într-un moment critic al războiului.

Ucraina încearcă să mențină câștigurile teritoriale din regiunea rusă Kursk, care ar putea fi cruciale pentru orice negocieri viitoare. Cu toate acestea, reacția lui Zelenski la știrile de presă a fost oarecum rezervată. „Astăzi, se vorbește mult în mass-media despre faptul că am primit permisiunea pentru acțiunile respective. Dar loviturile nu se fac cu vorbe. Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Aliații, optimiști

Între timp, aliații europeni ai Kievului au reacționat optimist la această veste. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că acțiunea lui Biden ar putea fi un moment decisiv în război. „Această decizie a fost foarte necesară.... Rusia vede că Ucraina se bucură de un sprijin puternic și că poziția Occidentului este neclintită și hotărâtă. Este un moment foarte important, potențial decisiv în acest război”, a declarat Duda jurnaliștilor.

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că decizia Washingtonului ar fi importantă pentru Ucraina, dar a subliniat că aceasta nu reprezintă o schimbare de strategie din partea Occidentului. „Decizia părții americane, și aș dori să subliniez că aceasta nu este o regândire, ci o intensificare a ceea ce a fost deja oferit de alți parteneri, este foarte importantă în acest moment”, a declarat Baerbock la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE.

Șefa diplomației germane a lansat, de asemenea, un avertisment susținătorilor președintelui rus Putin și a declarat că Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Iranului, bănuit că dă Moscovei drone, precum și că analizează problema sprijinului acordat de China, tot pentru drone.

Tot la Bruxelles, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și-a exprimat speranța că membrii blocului vor urma exemplul Washingtonului. „Am spus și repet că Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care i le-am furnizat, nu doar pentru a opri săgețile, ci și pentru a putea lovi arcașii", a declarat, plastic, Borrell.

De asemenea, vorbind înaintea reuniunii, ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a declarat că, în opinia sa, decizia lui Biden a fost un „răspuns adecvat” la desfășurarea de către Rusia a trupelor nord-coreene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te