Fragmentele de rachete depistate pe teritoriul R. Moldova pe 5 decembrie 2022 și 14 ianuarie 2023 sunt părți componente ale sistemul de apărare antiaeriană S-300, dar proveniența acestora nu a fost stabilită, a anunțat șefa Ministerului Afacerilor Interne, Ana Revenco.
„Ultimele cazuri de identificare a fragmentelor de rachetă pe teritoriul R. Moldova au fost la 5 decembrie 2022, la Briceni. În urma investigațiilor, s-a constatat că elementele descoperite sunt fragmente din treapta superioară a rachetei complexului aerian S-300. La 14 ianuarie curent, în zona sectorului de frontieră Larga, Briceni, au fost descoperite părți componente care se presupune că provin de la complexul S-300”, a spus ministra la ședința guvernului.
### Vezi și... ### Resturi de rachetă descoperite de poliția de frontieră în nordul R. MoldovaComplexul S-300, o rachetă a căruia, după cum susțin mai mulți experți, ar fi căzut și pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, este de producție sovietică și se află în dotarea mai multor țări, inclusiv a Federației Ruse și a Ucrainei.
Fondatorul CIT (Conflict Intelligence Team), Ruslan Leviev, susține că sistemul de apărare aeriană S-300 este destul de vechi și dă erori. În loc să se autodistrugă în aer după ce a ratat ținta, racheta se poate prăbuși la sol.
### Vezi și... ### Focosul cu explozibil găsit în nordul țării a fost detonat de geniștiDupă incidentele de la Briceni și Larga, autoritățile moldovene nu au specificat proveniența rachetelor. În primul caz, care a avut loc la Naslavcea, pe 31 octombrie 2022, autoritățile au precizat că a fost vorba de o rachetă de producție rusească, de tip Kalibr, care ar fi fost lansată de pe o navă maritimă.
Președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și șeful diplomației, Nicu Popescu, au declarat că rachetele căzute pe teritoriul R. Moldova sunt „o demonstrație a modului în care războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei afectează securitatea Moldovei”.