Rada Supremă: Zelenski va rămâne președinte până la noi alegeri

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, pe care, recent, președintele american Donald Trump l-a numit „un dictator fără alegeri”.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, din a doua încercare, o rezoluție prin care confirmă împuternicirile șefului statului, Volodimir Zelenski, până la noi alegeri. Un nou scrutin ar putea avea loc numai după anularea legii marțiale, afirmă deputații.

În favoarea rezoluției cu privire la „sprijinul democrației în Ucraina în condițiile agresiunii ruse” au votat 268 de deputați, transmite serviciul ucrainean al RFE/RL.

Potrivit rezoluției, responsabilitatea pentru imposibilitatea organizării de alegeri în Ucraina îi revine președintelui rus Vladimir Putin. Deputații au decis că alegerile prezidențiale ucrainene vor avea loc numai atunci când va exista o „pace cuprinzătoare, justă și durabilă”.

De asemenea, Rada Supremă a indicat în document că mandatul lui Zelenski nu este pus sub semnul întrebării, deoarece acesta a fost ales în urma unui vot transparent și liber. El își va îndeplini mandatul până la intrarea în funcție a noului președinte.

În acest context, Parlamentul de la Kiev a subliniat „necesitatea respectării principiului continuității instituționale a puterii prevăzut de legile Ucrainei, în special în contextul regimului juridic al legii marțiale, și faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui să își exercite atribuțiile până la preluarea mandatului de către președintele nou ales al Ucrainei”.

Textul rezoluției a fost examinată de Rada Supremă și în ajun, însă votul asupra acesteia a eșuat. Atunci, în favoarea documentului au votat numai 218 deputați, dintr-un număr minim necesar de 226 de parlamentari.

Rezoluția nu este un document cu acțiune directă, însă servește drept o demonstrație a faptului că parlamentul nu pune la îndoială puterile șefului statului.

Alegerile prezidențiale din Ucraina trebuiau să aibă loc în primăvara anului trecut, dar au fost amânate din cauza războiului. Legea marțială interzice organizarea alegerilor și prelungește împuternicirile actualei guvernări până la încetarea aplicării legii respective.

Președintele rus, Vladimir Putin, a spus apoi în repetate rânduri că Zelenski este ilegitim, deoarece mandatul său a expirat, și că nu are dreptul să semneze niciun acord cu Rusia, dar a recunoscut competența Radei Supreme.

Recent, președintele american, Donald Trump, l-a numit pe Zelenski un „dictator fără alegeri”, care este susținut de numai 4% din cetățenii țării. El a mai spus că prezența președintelui ucrainean la discuțiile privind pacea în Ucraina nu este necesară. Zelenski i-a răspuns lui Trump că acesta ar trăi într-un „spațiu al dezinformării”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te