Radio Europa Liberă/Libertatea a deschis un birou în Letonia, cu accent pe conținutul în limba rusă

Radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL) a deschis un nou birou în capitala Letoniei, Riga, cu scopul de a produce „știri de încredere și relatări obiective”, ca parte a eforturilor sale de a contracara dezinformarea și cenzura ruse.

Președintele Europei Libere/Libertatea Jamie Fly și-a exprimat recunoștința față de Letonia pe 12 ianuarie, spunând: „suntem încântați să putem lucra împreună pentru a opri influența malignă a Rusiei și pentru a le da speranță acelora cărora încă li se refuză libertatea”.

Președintele leton Egils Levits, ambasadorul american în Letonia John Carwile și alți demnitari urmau să participe la ceremonia de deschidere a biroului, care va găzdui echipamente pentru televiziunea Current Time ce transmite non-stop știri în limba rusă, o operațiune media derulată în comun de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea și Vocea Americii (VOA).

Se așteaptă ca biroul din Riga să devină unul dintre cele mai mari centre media ale companiei, care va produce conținut în limba rusă, inclusiv emisiuni de investigație și programe generaliste, precum și emisiunea matinală de la Current Time.

Biroul de la Riga va produce și emisiuni în limba rusă pentru publicul din țările baltice, dar și din alte părți ale Europei și de pe alte continente, între care un program zilnic de știri destinat regiunii baltice, cu misiunea de a contracara dezinformarea Moscovei despre cele trei statele baltice membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice, care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.

Radio Europa Liberă/Libertatea și-a închis birourile din Rusia în martie 2022, în urma acțiunilor de zeci de ani ale Kremlinului îndreptate contra presei independente din această țară

După ce Moscova lansat masiva sa invazie neprovocată în Ucraina în februarie 2022, majoritatea instituțiilor media naționale independente fie au fost închise, fie au fost nevoite să părăsească Rusia la presiunea autorităților ruse.

În același timp, traficul din Rusia către site-urile web ale RFE/RL a crescut la valori record, în ciuda cenzurii substanțiale impusă de Kremlin.

Atât la începutul războiului, cât și în momentele cheie, vizionările video din interiorul Rusiei au crescut, „demonstrând dorința imensă a publicului de limbă rusă de a cunoaște adevărul”, se spune într-un comunicat al Europei Libere/Libertatea.

Pe 10 ianuarie, RFE/RL a deschis un nou birou la Vilnius, capitala Lituaniei, având ca țintă publicul din Bielorusia, cu conținut atât în belarusă, cât și în rusă, în încercarea de a contracara propaganda de stat și cenzura guvernului liderului autoritar de la Minsk Aleksandr Lukașenka.

### Vezi și... ### RFE/RL deschide un birou în Lituania pentru a transmite știri despre Belarus și Rusia

Radio Europa Liberă/Libertatea este o companie media independentă din punct de vedere editorial, finanțată printr-un grant al Congresului american prin Agenția Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM).

RFE/RL transmite informații în 27 de limbi în 23 de țări în care libertatea presei este limitată sau jurnalismul profesionist este încătușat.