Radio Europa Liberă/Libertatea la 70 de ani

Postul nostru de radio, Radio Europa Liberă/Libertatea marchează 70 de ani de când a început să transmită știri și informații necenzurate pentru publicul care nu avea acces la o presă liberă. Prima emisiune a fost pe 1 mai 1951, adresată publicului din spatele „Cortinei de fier” din Cehoslovacia comunistă. Până la sfârșitul anului 1954, Europa Liberă – care se adresa țărilor est-europene, și radio Libertatea (Svoboda) - care se adresa fostei Uniuni Sovietice – aveau emisiuni în 25 de limbi. Deveniseră așa-numite redacții „surogat” pentru publicul țintă.

Vizitează: Arhiva istorică a Europei Libere. moldova.europalibera.org

Ulterior, Europa Liberă și Libertatea au fuzionat iar în 1994 și-au extins activitatea în Balcanii de Vest. În următorii 15 ani, au apărut emisiunile pentru Afganistan, Iran, Irak și regiunile tribale din zona de graniță dintre Afganistan și Pakistan, cu scopul de a oferi o alternativă la propaganda extremistă știrilor controlate de stat.

În 2019 și 2020, Europa Liberă/Libertatea s-a reîntors în România, Ungaria și Bulgaria, numai pe platforme digitale, pentru a contracara amenințările dezinformării și a declinului pluralismului media în aceste democrații relativ noi.

Vizitează:Vocile Europei Libere (emisiuni noi din arhiva Hoover)

În 1995, la invitația dramaturgului, fostului disident și președinte ceh Vaclav Havel, Europa Liberă/Libertatea și-a mutat sediul central Praga, de la München, Germania – unde fusese din 1951, anul înființării.