Rafael Grossi (AIEA): Kievul și Moscova sunt de acord că este necesară o inspecție la Zaporojie

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că Kievul și Moscova sunt de acord că personalul organismului de supraveghere al ONU trebuie să meargă să inspecteze situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost prinsă în focul încrucișat al luptelor dintre trupele rusești și ucrainene.

### Vezi și... ### Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema centralei atomice de la Zaporojie

Într-o intervenție la postul de televiziune France 24 din 25 august, Grossi a declarat că discuțiile privind obținerea accesului la centrală au înregistrat progrese și că „suntem foarte, foarte aproape” de a conveni asupra unei vizite la cea mai mare centrală nucleară din Europa în câteva zile.

Centrala se află sub control rusesc din 4 martie, la aproape două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina. Inginerilor ucraineni li s-a permis să continue să opereze centrala, sub supraveghere rusă. În ultimele săptămâni, centrala a fost scena unor lupte între forțele ruse și ucrainene, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear.

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei de la Zaporojie.

Organizația Națiunilor Unite s-a oferit să faciliteze o vizită a inspectorilor AIEA, însă Moscova a insistat ca inspectorii să ajungă la centrală prin teritoriul controlat de Rusia, și nu prin Ucraina propriu-zisă.

### Vezi și... ### Erdogan: situația de la Zaprojie e „o amenințare pentru întreaga lume”