Rafael Grossi (AIEA): „A venit ziua” pentru a inspecta centrala ocupată de ruși în Ucraina

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)

O misiune a agenției ONU pentru securitate nucleară urmează să viziteze, la sfârșitul acestei săptămâni, centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși și situată în sudul Ucrainei. Luptele tot mai intense din zona centralei generează temeri legate de o posibilă scurgere masivă de radiații.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat într-o postare pe Twitter, la 29 august, că „a venit ziua” și că o echipă de experți ai AIEA este „acum pe drum” către centrala nucleară, pe care forțele invadatoare rusești au început s-o controleze la scurt timp după invadarea Ucrainei, la 24 februarie, ceea ce a stârnit temeri legate de siguranța nucleară.

„Trebuie să păstrăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare din #Ucraina și din Europa. Sunt mândru să conduc această misiune care se va afla în #ZNPP la sfârșitul acestei săptămâni."

Experții AIEA urmează să evalueze daunele fizice aduse centralei de lupte, să determine funcționalitatea sistemelor de siguranță și securitate, să evalueze condițiile de personal și să efectueze activități urgente de control al sistemelor de protecție, a precizat agenția.

Temerile legate de siguranța centralei s-au intensificat în ultimele săptămâni, deoarece Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile cu rachete lângă instalația nucleară din orașul Enerhodar, în sudul Ucrainei.

### Vezi și... ### Rusia blochează un document-cheie ONU, invocând abordarea politică a situației de la Zaporojie

S-au înregistrat atacuri la sfârșitul săptămânii trecute nu numai pe teritoriul controlat de Rusia adiacent uzinei, de-a lungul malului stâng al fluviului Nipru, ci și de-a lungul malului drept controlat de Ucraina, inclusiv în orașele Nikopol și Marhanets, fiecare la aproximativ 10 kilometri de instalație.

Agenția ucraineană pentru energie atomică, Enerhoatom, a publicat pe 28 august o hartă care anticipează unde s-ar putea răspândi radiațiile de la centrala electrică în cazul unui accident, susținând că, pe baza previziunilor meteorologice pentru 29 august, un nor nuclear s-ar putea răspândi în sudul Ucrainei și în sud-vestul Rusiei.

Săptămâna trecută, autoritățile au început să distribuie tablete de iod rezidenților care locuiesc în apropierea centralei Zaporojie în caz de expunere la radiații.

O mare parte din îngrijorare este provocată de sistemele de răcire a reactoarelor nucleare. Sistemele necesită energie electrică, iar centrala a fost oprită temporar la 25 august din cauza a ceea ce oficialii au declarat că a fost un incendiu care a afectat o linie de transmisie. O defecțiune a sistemului de răcire ar putea provoca topirea miezului nuclear.

Bombardamentele sistematice au afectat infrastructura centralei, a declarat Enerhoatom, la 27 august. AIEA a transmis pe 28 august că nivelul de radiație era normal, că două dintre cele șase reactoare ale centralei Zaporizhzhya erau în funcțiune și că, deși nu s-a făcut încă o evaluare completă, luptele recente au avariat o conductă de apă, reparată între timp.