Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat pe 24 septembrie că Iranul trebuie să „acționeze decisiv contra celor care se opun securității și liniștii țării”, a relatat presa de stat, în timp ce numărul celor uciși în mai mult de o săptămână de proteste anti-regim e mai mult decât dublu, potrivit bilanțului oficial.
Presa de stat spune că cel puțin 35 de oameni (între care cinci erau membri au forțelor de securitate) au fost uciși în protestele antiguvernamentale provocate de moartea unei tinere de 22 de ani în custodia poliției, care a arestat-o pentru că nu a respectat codul vestimentar strict impus de autoritățile islamiste autoritare din Iran.
### Vezi și... ### Moartea Mahsei Amini continuă să provoace proteste în IranRaisi a făcut declarația într-o convorbire telefonică în care a prezentat condoleanțe familiei unui agent de securitate înjunghiat săptămâna trecută, într-un incident pus de autorități pe seama protestatarilor anti-regim.
Vineri, puterea de la Teheran a organizat contra-manifestații la care demonstranții i-au condamnat pe protestatarii anti-guvernamentali, numindu-i „soldați ai Israelului”, a relatat televiziunea de stat de la Teheran, și au strigat lozinci de genul „Moarte Americii!”, „Moarte Israelului”, lozincile uzuale folosite de conducătorii religioși ai țării la evenimente de genul acesta organizate de stat.
Manifestațiile organizate de stat vin după un avertisment dur al autorităților în care armata le-a spus iranienilor că îi va confrunta pe „dușmanii” care se află în spatele protestelor antiguvernamentale din zeci de orașe iraniene provocate de moartea Mahsei Amini, după arestarea ei de către poliția moralității pentru că purta o „vestimentație necorespunzătoare”.
### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din IranPoliția spune că ea a încetat din viață în urma unui atac de cord și a negat acuzațiile protestatarilor că ar fi fost bătută.
Protestele anti-guvernamentale au început în provincia natală a lui Amini, Kurdistan, și s-au răspândit rapid în alte părți ale Iranului, inclusiv în capitala Teheran.
Moartea tinerei a cauzat apeluri la renunțarea obligației femeilor de a purta vălul islamic (jihab) și la desființarea poliției moralității.
Înregistrări video de amator postate pe internet au arătat femei care și-au pus pe foc vălurile în timpul protestelor.
Unii dintre protestatari au cerut chiar și desființarea Republicii Islamice.