Analista de la Bucureşti Raluca Răducanu declară într-un interviu pentru Europa Liberă că o eventuală alianţă la Chişinău între democraţii lui Pavel Filip şi socialişti va servi mai degrabă intereselor Federaţiei Ruse decât obiectivului declarat al democraţilor de europenizare. „Cu siguranţă partidul democrat nu are suficiente pârghii încât să poată să influenţeze deciziile pe care le va lua Igor Dodon ... Foarte probabil, partidul democrat va fi de fapt înghiţit de PSRM”, declară Raluca Răducanu. Specialistă în sociologie şi politici europene, Răducanu vorbeşte în acelaşi interviu despre nevoia de unitate a forţelor pro-europene din R. Moldova, dacă vor să reuşească să-şi mobilizeze electoratul în perspectiva viitoarelor exerciţii electorale, despre tehnologiile electorale prin care stânga pro-rusă încearcă să le decredibilizeze şi rolul pe care poate să-l joace în viitor formaţiunea politică în devenire a fostului speaker democrat Andrian Candu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Devine Republica Moldova mai vulnerabilă în fața Federației Ruse acum, când, iată, democrații lui Pavel Filip sunt pe punctul de a crea o coaliție majoritară cu socialiștii lui Igor Dodon?
Raluca Răducanu: „Cu siguranță, alianța nu se face în interesul cetățenilor moldoveni sau pentru europenizarea Republicii Moldova.
Alianța nu se face în interesul cetățenilor moldoveni...
Este o alianță unde predomină un anumit tip de interes, de business, poate financiar, cu extensii spre Federația Rusă și, cu siguranță, Partidul Democrat sub conducerea dlui Pavel Filip nu are suficiente resurse și suficiente pârghii, încât să poată să influențeze într-un fel deciziile politice pe care le va lua președintele Igor Dodon împreună cu PSRM-ul și, cu siguranță, împreună cu Federația Rusă, unde am văzut că se efectuează vizite foarte, foarte dese. Deci, această coaliție este mai degrabă în interesul Federației Ruse în Republica Moldova și nicidecum în interesul cetățenilor sau pentru a păstra direcția europeană, așa cum am văzut că încearcă să se argumenteze.”
Europa Liberă: Deci, nu credeți că afișajul acesta propagandistic prin care se ambalează această viitoare coaliție și motivele pe care le scot în față democrații că ei vor fi stavilă sau vor garanta în cadrul acestei coaliții parcursul european al Republicii Moldova pentru Dvs., cumva, sună nesigur?
Raluca Răducanu: „Cred mai degrabă că Partidul Democrat încearcă să păstreze aparența unui partid orientat către Uniunea Europeană, dar am văzut pe perioada guvernării democrate că relațiile cu Uniunea Europeană au fost, de fapt, înghețate din cauza modului autoritar în care Partidul Democrat a înțeles să guverneze.
### Vezi și... ### Negocierile PSRM-PDM: „Ei vor o schimbare la față, dar nu în esență” (VIDEO)În acest moment este foarte dificil pentru Partidul Democrat să găsească o altă justificare pentru această alianță și încearcă, într-un fel, să rămână cumva pe direcția europeană și pentru că, foarte probabil, președintele Dodon are nevoie de câteva uși deschise spre Vest, care în momentul de față sunt închise, numai că, foarte probabil, Partidul Democrat are să fie înghițit de PSRM, deoarece în prezent nu sunt și, foarte probabil, nu vor fi argumente care să susțină această europenitate a Partidului Democrat. Deci, din punct de vedere electoral, votanții Partidului Democrat se vor muta către alte formațiuni politice, acei votanți orientați către Uniunea Europeană, iar cei despre care știm că erau electorat pro-moldovenism al Partidului Democrat vor migra către PSRM, deoarece Partidul Democrat nu va mai avea o identitate politică în acest moment.”
Europa Liberă: Cum, pe de altă parte, priviți această scindare care s-a produs în Partidul Democrat, ruperea acestui grup „Pro-Moldova”, în frunte cu Andrian Candu? Când a plecat, dl Candu a zis că de asta pleacă, protestează împotriva apropierii Partidului Democrat de Partidul Socialiștilor. E pentru Dvs. un argument? Asta, de fapt, se întâmplă?
Raluca Răducanu: „În momentul de față este foarte riscant pentru Republica Moldova ca majoritatea parlamentară să fie controlată de un singur partid, în special de PSRM. Prin urmare, orice încercare de a echilibra cumva puterea în Parlamentul de la Chișinău este binevenită. Cu siguranță sunt și alte interese în spatele plecării dlui Candu, dar văzut din perspectiva aceasta a echilibrării balanței de putere, cred că este o mișcare bună, mai ales în condițiile în care va exista un dialog cu forțele de opoziție și vor reuși să colaboreze. Dacă vor reuși să mențină Republica Moldova pe o direcție europeană și dacă o vor feri de alte interese financiare ascunse, dacă vor fi strict o formațiune politică ce își asumă cumva o identitate de centru-stânga, fără să servească și unor interese financiare ascunse, cu siguranță va merita mai multă atenție și, probabil, puțin din încrederea populației, deși toți cei care eu plecat din PDM nu pot fi priviți ca îngeri, pentru că fiecare are în spate o serie de decizii care nu au făcut foarte mult bine Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dacă priviți acum spre electoratul pro-european din Republica Moldova, cum acest electorat în prezent este reprezentat și cum îi sunt reprezentate interesele? Cine e garantul acestui parcurs pro-european, dacă credeți, în general, că el poate fi menținut în actualele condiții?
Raluca Răducanu: „Atât timp cât cetățenii își doresc orientarea pro-europeană și sondajele de opinie arată că există un curent pro-european puternic în Republica Moldova, partidele politice sunt obligate să își asume acest deziderat al cetățenilor și să ia măsurile care pot să ducă Republica Moldova înapoi pe drumul european. În prezent avem, practic, o alianță - ACUM -, partidele unioniste, se prefigurează și „Pro-Moldova”. Dacă va demonstra că acestea sunt cu adevărat intențiile, singura problemă care apare, din câte am văzut eu, este incapacitatea acestora de a colabora sau poate nu este incapacitate, ci au uitat că doar împreună pot să reziste forțelor de pe stânga eșichierului politic. În momentul de față, din câte arată sondajele, nu mai există acea mobilizare electorală, cetățenii sunt relativ mulțumiți de felul în care arată scena politică.”
Europa Liberă: De ce spuneți asta?
Raluca Răducanu: „Anterior era o foarte mare presiune socială îndreptată cumva împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Acesta nu mai este în țară, nu mai este pe scena politică, lucrurile par să se fi relaxat și nu mai există această mobilizare „anti” ceva.
Era o foarte mare presiune socială îndreptată cumva împotriva lui Vladimir Plahotniuc...
Forțele de pe dreapta vor trebui, în perspectiva următoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, să creeze o mobilizare „pentru”. Or, lucrul acesta nu este posibil atâta timp cât ei nu reușesc să aplaneze conflictele sau atâta timp cât exportă în spațiul public conflictele din interior. Acestea pot să fie discutate într-un cadru restrâns, în cadrul coalițiilor, în cadrul întâlnirilor pe care ei le au, dar dacă vor fi exportate în spațiul public, vor demotiva electoratul, și fără mobilizare electorală nici în alegerile prezidențiale și nici în alegerile parlamentare nu vor reuși să facă față PSRM-ului.”
Europa Liberă: Vorbiți despre Blocul ACUM, despre forțele unioniste și, eventual, despre „Pro-Moldova”, dar Igor Dodon, de exemplu, spune altceva, spune: Sandu-Candu-Șor.
Your browser doesn’t support HTML5
Raluca Răducanu: „Aceasta este o strategie electorală, pur și simplu se vede lucrul experților politici din spate și al consultanților, încearcă să decredibilizeze această alianță și pe Maia Sandu, făcând apel la personaje politice cu trecut ilegitim sau despre care se știe că s-au ocupat cu multe ilegalități în Republica Moldova. Faptele sunt cele care vor vorbi. Maia Sandu a demonstrat până acum că, atât ea, cât și partenerii de coaliție, pot să aibă un dialog cu Uniunea Europeană. Acestea sunt faptele. Au demonstrat, prin tot ce au încercat să facă de-a lungul timpului, că încearcă să readucă domnia legii în Republica Moldova, că încearcă să ancoreze Republica Moldova foarte mult în Uniunea Europeană.
Aceasta este o strategie electorală, pur și simplu se vede lucrul experților politici...
Or, asta este deranjant pentru PSRM, al cărui scop este să păstreze Republica Moldova într-o zonă gri, care devine din ce în ce mai mult neagră. Or, dacă ne uităm la fapte, acestea sunt. Faptul că se încearcă tot felul de strategii electorale era cumva de așteptat, dar acestea pot fi combătute prin toate acțiunile care au fost făcute în ultimul timp de către toți participanții electorali – Igor Dodon, Maia Sandu și restul partenerilor politici ai Maiei Sandu.”
Europa Liberă: Încă un moment aș vrea să ne reținem la felul cum se comportă, de fapt, acești parteneri. Deocamdată, nu prea dau semne de unitate, nu prea dau semne că înțeleg care ar trebui să fie scopul suprem. Sau nu este așa?
Raluca Răducanu: „Din păcate, se observă foarte multe tensiuni, dar există încă suficient timp ca acestea să fie aplanate și să existe un dialog între toate forțele de dreapta, există încă timp ca aceștia să-și dea seama că trebuie să colaboreze fiecare pe segmentul său electoral, dar că doar împreună pot să obțină acei 50 la sută +1 la alegerile parlamentare și că doar împreună – fie din turul întâi sau în turul doi – pot să reprezinte un obstacol pentru președintele Dodon. Dacă lucrul acesta nu se va întâmpla, așa cum spusesem anterior, electoratul nu va fi suficient de mobilizat, încât să se prezinte la vot într-o măsură mai mare decât o va face electoratul pe care îl poate mobiliza președintele Dodon.”