Rămășițe macabre: Ucraina adună cadavrele rușilor de pe „drumul morții”

Voluntari ucraineni colectând cadavrul unui soldat rus mort în satul Blahodatne, în sud-estul Ucrainei, pe 8 septembrie.

La trei luni de la bătălia pentru eliberarea satului, zona a fost considerată suficient de sigură pentru ca voluntarii să înceapă sarcina macabră de a recupera cadavrele. Drumul care duce în sat a fost supranumit „drumul morții” din cauza numărului de soldați ruși uciși.



 

Volodimir, un pușcaș marin în vârstă de 50 de ani (dreapta), și un coleg cară cadavrul unui soldat rus mort pe lângă un camion incendiat. 

Pentru a se asigura că sub cadavre nu sunt puse capcane (mine, explozibili) de forțele rusești care se retrag, soldații recurg frecvent la sondarea cadavrelor cu bețe.

„Au lăsat în drum răniții și morții și au fugit la Urojaine. Dar nici în Urojaine nu au stat prea mult timp. Au fost lupte intense pentru Urojaine", spune Volodimir, referindu-se la un sat din apropiere care a fost recucerit ulterior.

Un soldat ucrainean arborează steagul național în satul Blahodatne, în această fotografie de arhivă din 17 iunie.

Forțele rusești au fost nevoite să se retragă rapid din sat, abandonându-și camarazii  uciși în timpul contraofensivei.

O altă imagine din 17 iunie arată un soldat ucrainean în picioare lângă cadavrul unui soldat rus.

De când Kremlinul și-a început invazia pe scară largă în februarie 2022, Rusia și Ucraina au făcut în mod obișnuit schimb de prizonieri de război și de soldați morți în luptă.

Volodimir verifică cu atenție corpul unui soldat rus mort pe 8 septembrie, în timp ce colegul său privește. „Emblema cu indicativul lor de apel și orice alt element de identificare îl punem pe trupul lor. Este mai ușor să schimbăm o persoană identificată cu soldații noștri", a spus el.

Vasili, un voluntar în vârstă de 53 de ani, și colegul său recuperează cadavrul unui soldat rus. „Le adunăm cadavrele. Organizăm schimburi pentru prizonierii noștri care sunt în viață. Și pentru trupurile băieților noștri”, a declarat Vasili. „O mamă trebuie să poată merge să viziteze locul de veci al fiului ei în cimitir".

Grupul de voluntari a recuperat nouă cadavre care vor fi trimise pentru examinare medico-legală înainte de a fi schimbate cu prizonieri de război ucraineni și cu cei decedați.

La trei luni de la eliberarea satului Blahodatne din estul regiunii Donețk, voluntarii ucraineni încă mai colectează rămășițele soldaților ruși care vor fi, mai apoi, schimbate cu propriii camarazi, atât în viață, cât și decedați.