Concluzii ale studiului „Capturarea mass-mediei și altor mijloace de comunicare publică din R. Moldova”

Petru Macovei, președintele API, în campania Europei Libere

Tendința de manipulare informațională și luptă politică prin intermediul presei nu a dispărut.

Situația presei din Republica Moldova se înrăutățește, se arată în studiul „Capturarea mass-mediei și altor mijloace de comunicare publică din Republica Moldova”. Concluziile, publicate astăzi, se referă la perioada 2013-2016 și au fost elaborate de Asociația Presei Independente în colaborare cu mai mulți experți media. Problemele evidențiate se referă la monopolizarea atât a mass-mediei cât și a pieței publicitare, propagandă, dar și la o legislație problematică.

Your browser doesn’t support HTML5

Studiu API: „Capturarea mass-mediei și altor mijloace de comunicare publică din R. Moldova”

Studiul pleacă de la starea de lucruri din anul 2013 și încearcă să explice cum a evoluat situația mass-mediei pe durata ultimilor patru ani. Raportul nu conține vești bune pentru potențialii investitori, pe care recent îi invita premierul Filip. Cercetarea atestă o subordonare vădită a presei. Iată ce spune directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei:

Petru Macovei în studioul Europei Libere

„Autoritățile statului, Parlamentul, Guvernul, partidele de la guvernare tolerează și încurajează situația creată, prin acțiuni mimate de reforme, fie prin lipsa acestor acțiuni. Majoritatea televiziunilor importante sunt afiliate politic, totuși în ultimii trei ani poziția dominantă privind proprietatea mass-media a fost deținută de actualul lider al Partidului Democrat.”

După ce în luna martie parlamentarii au votat mai multe modificări la Codul Audiovizual, Vlad Plahotniuc a fost nevoit să cedeze două dintre cele patru televiziuni cu acoperire națională pe care le deținea. Presa a scris că acele două posturi au fost cedate lui Oleg Cristal, consilier al liderului PDM și fost angajat al uneia dintre televiziunile lui Plahotniuc.

Petru Macovei: „În 12 mai a avut loc acest transfer de proprietate în condiții mai puțin transparente, fără să înțelegem exact dacă a avut loc o tranzacție de vânzare sau efectiv o transmitere a gestiunii pe acte a acestor televiziuni pentru a mima conformarea prevederilor legislației.”

Alături de liderul PDM, poziții dominante pe piața media au și exponenții Partidului Socialiștilor, mai spun autorii studiului. Un ultim proiect de lege despre care autorii au anunțat că vrea să demonopolizeze presa a fost propus de deputatul PLDM Grigore Cobzac în martie. Legea ar urma să oblige proprietarii mass-media să aibă cel mult câte un post de radio și TV, iar demnitarii de stat și liderii partidelor să poată deține până la 20% din acțiunile unui radiodifuzor. Potrivit agora.md, proiectul urma să fie discutat astăzi la guvern, dar ar fi fost retras de pe ordinea de zi.

Studiul constată și o mimare a reformelor în audiovizual și scoate în vileag necesitatea adoptării unui nou Cod al audiovizualului, conceput în 2011, dar care încă nu a fost votat în lectură finală. Președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat astăzi crearea unui grup de lucru care va propune modificări pentru îmbunătățirea legii, fără a face publică însă întreaga componență a acestuia:

„Scopul nostru este ca până la sfârșitul acestui an, grupul din care va face parte și experți internațional, să facă propuneri de îmbunătățire a legislației naționale ce ține de media. Aici mă refer la accesul la informație, propagandă și dezinformare, produs autohton, media online și multe alte elemente, inclusiv legate de folosirea dronelor.”

Raportul indică faptul că tendința de manipulare informațională și luptă politică prin intermediul presei nu a dispărut. Tehnicile de manipulare au fost aplicate în special la reflectarea unor evenimente de rezonanta, printre care protestele din 2016, învestirea Guvernului Filip, reformele din justiție, iar inițiativa de schimbare a sistemului electoral este însoțită de o campanie mediatică agresivă, mai concluzionează autorii raportului. Tot ei notează că cel mai frecvent blogurile și schimbul de replici de pe rețelele de socializare sunt folosite drept teren de denigrare și manipulare cu diverse ocazii, preluate apoi de presă.