Raport Microsoft: Hackerii din Rusia atacă țările aliate cu Ucraina

Un recent raport Microsoft arată că pirați cibernetici conectați cu servicii ruse de informații și-au intensificat atacurile împotriva unor organizații americane și din țări aliate cu Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Raport Microsoft: Hackerii din Rusia atacă țările aliate ale Ucrainei

Hackeri ruși au încercat să penetreze peste 100 de organizații americane și zeci din alte 42 de țări, de la invazia rusă în Ucraina. Între ținte s-au numărat ministere de externe din state NATO, organizații umanitare, institute de cercetare, firme de înaltă tehnologie și furnizori de energie. Circa 30% dintre încercările de penetrare au fost reușite. Raportul demonstrează amploarea atacurilor cibernetice, mult întețite de la invazie încoace, prin care rușii încearcă să sustragă informații și să descurajeze Occidentul să ajute Ucraina.

### Vezi și... ### UE acuză Rusia de recentele atacuri cibernetice. Moscova respinge învinuirile

Președintele Microsoft, Brad Smith, a spus că aceste încercări de penetrare nu au fost semnalate în suficientă măsură pentru că nu pot fi detectate ”cu ochiul liber”, aflându-se despre ele de multe ori, doar dacă reușesc. Dar centrul special care se ocupă cu contracararea atacurilor cibernetice de la Microsoft caracterizează drept ”formidabile, intense și chiar feroce”, atacurile consemnate în ultimele luni. Statele Unite au fost principala țintă dar au fost vizate și grupări din Polonia, care oferă ajutor umanitar ucrainienilor, ca și organizații din țări baltice și Turcia. Și Ucraina a fost vizată de pirați cibernetici ruși. Microsoft a găsit dovezi că armata rusă a lansat atacuri cibernetice împotriva a 48 de agenții guvernamentale ucrainiene și altor organizații, dar ucrainienii au reușit să dejoace cele mai multe astfel de încercări. Între ele s-au numărat atacuri cibernetice, cuplate cu proiectile de luptă, vizând căi ferate, alte sisteme de transport și instalații nucleare.

### Vezi și... ### Din Rusia, cu dragoste: Pirații cibernetici REvil au atacat peste o mie de firme occidentale

Microsoft mai arată că campaniile ruse de dezinformare vizează în special populația Rusiei, pentru a menține sprijin pentru război, populația Ucrainei pentru a submina moralul, Statele Unite și Europa pentru a dezbina.

Dezinformarea vizează și ceea ce Microsoft numește „țări nealiniate”, inclusiv prin încercarea de a învinui Occidentul pentru penuria globală de alimente, care e în parte consecința războiului din Ucraina. Aceste informații sunt confirmate și de autorități ucrainene care susțin că Rusia se află în spatele unor mesaje pe medii de socializare care comunică în Africa și Asia că Ucraina blochează alimentele necesare în acele regiuni.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Atac rusesc cu rachete la Nikolaev: au fost lovite rezervoare de combustibil