Raport ONU: Rusia, responsabilă de crime de război în Ucraina

La Bucea au fost descoperite gropi comune și civili omorâți de armata rusă, 2 aprilie 2022

Un raport al ONU publicat la 18 octombrie afirmă că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului, inclusiv pentru crime de război, în patru regiuni din Ucraina în primele săptămâni de război.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a documentat evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi din nordul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022. Comisia a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care încercau să fugă.

### Vezi și... ### HRW: rușii și forțele aliate lor transferă forțat civili ucraineni în Rusia

Comisia „a găsit motive rezonabile pentru a concluziona că o serie de crime de război, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional au fost comise în Ucraina”, a afirmat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat de presă.

Comisia a documentat modele de execuții sumare, detenție ilegală, tortură, rele tratamente, violuri și alte violențe sexuale comise în zonele ocupate de trupele rusești în cele patru regiuni acoperite de raport, a precizat Consiliul pentru Drepturile Omului.

Consiliul a precizat că, deși forțele armate ruse au fost responsabile pentru „marea majoritate a încălcărilor identificate, forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului umanitar internațional în unele cazuri, inclusiv două incidente care pot fi calificate drept crime de război”.

### Vezi și... ### Joe Biden: Putin comite un genocid pentru că încearcă să șteargă ideea de a fi ucrainean